Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD). Na het afketsen van de onderhandelingen verlegde Youngman zijn belangstelling naar het Zweedse Saab en eigenaar Swedish Automobile (voorheen Spyker van Victor Muller). Inmiddels dreigt sluiting voor NedCar want eigenaar Mitsubishi neemt uiterlijk volgende week een beslissing over Born. "NedCar wilde nergens over nadenken, eigenlijk was er totaal geen interesse", zegt een nog steeds teleurgestelde Klemens Höbing, de vertegenwoordiger van Youngman in Duitsland. De Chinezen werken al samen met truckfabrikant MAN en MAN-dochterbedrijf Neoplan (bussen).

Vertegenwoordigers van Youngman zouden volgens betrouwbare bronnen op 17 februari 2011 een bezoek aan de fabriek in Born hebben gebracht. Bij die gelegenheid gaven ze aan in Born auto’s van het type Colt te willen produceren en er ook Youngman-bussen voor de Europese markt te willen assembleren. NedCar maakt in Born alleen nog de Colt van Mitsubishi voor de Europese markt. De Chinese bussenbouwer zou eventueel bereid zijn geweest enkele honderden miljoenen euro’s in Born te investeren. Naar verluidt, zou NedCar het Japanse moederbedrijf Mitsubishi niet voor het hoofd hebben willen stoten met de interesse van het Chinese concern. NedCar wil niet reageren,  aldus het FD. Uiterlijk aanstaande dinsdag (7 februari) neemt eigenaar Mitsubishi een beslissing over de toekomst van de Limburgse autofabriek. De kans is reëel dat Mitsubishi de stekker eruit trekt en dat vanaf begin 2013 de werknemers op straat komen te staan. Het gaat om ongeveer vijftienhonderd man.

Youngman, dat ook sportwagens voor onder meer de Chinese markt importeert van de Britse fabrikant Lotus Cars, legde de directie van NedCar ook de mogelijkheid voor op basis van de Colt een Youngman-model te bouwen in China, nadat eerst grotere aantallen Colts in Born zouden kunnen worden gebouwd voor export naar China. Ook op dat voorstel gaf NedCar aan pas beslissingen te kunnen nemen nadat Mitsubishi zich definitief over de toekomst van het bedrijf heeft uitgesproken. (bron: FD)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding