Topman Hunziger van bedrijf Q-PM : wankelmotoren bij NedCar

Topman Geoffrey Hunziker zegt zijn belangstelling voor NedCar per brief kenbaar te hebben gemaakt aan president Osamu Masuko van Mitsubishi. Q-PM claimt de steun te hebben van Roland Berger maar er is veel onduidelijkheid.

In een gesprek met Het Financieele Dagblad zei Hunziker dat Q-PM tot en met 2017 zevenhonderd miljoen wil investeren in NedCar.  Alle medewerkers van het Limburgse bedrijf (1500) kunnen hun baan behouden, zei hij. Het FT schrijft dat ‘de werkgelegenheid bij het Limburgse bedrijf zelfs op korte termijn met enkele honderden mensen worden uitgebreid’.

 Q-PM wil bij NedCar vanaf begin volgend jaar grootschalige productie beginnen van wankelmotoren, die onder meer zullen worden verkocht op de Amerikaanse markt. Om de onzekerheid over de toekomst van de vijftienhonderd werknemers weg te nemen, zou Q-PM al op korte termijn de bestaande Colt-productie voor Mitsubishi te willen overnemen.  De Colts worden nog tot eind 2012 in Born gemaakt. Dan sluit NedCar, tenzij een investeerder zich meldt. Het ministerie van EZ, dat deel uitmaakt van de taskforce die een nieuwe partner voor NedCar zoekt, reageerde in algemene (nietszeggende) termen. Bestuurder Van Rees van vakbond FNV Bondgenoten bevestigde de interesse van de Zwitserse onderneming. "We zullen wel wat tijd nodig hebben om dit voorstel op zijn merites te beoordelen."

Q-PM uit het Zwitserse Zug is een r&d-bedrijf dat wankelmotoren ontwerpt, met een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De onderneming met circa vijftig medewerkers wil van deze wankelmotoren enkele miljoenen per jaar produceren. Toepassingen in de autobusiness zullen er pas over een jaar of vijf zijn."Het belangrijkste is nu dat we de arbeidsplaatsen in Born gaan redden", verklaarde Hunziker in FD. Hunziker hoopt dat Mitsubishi snel tot zaken komt, omdat het Zwitserse bedrijf alternatieve plannen heeft in eigen land. ‘Omdat wij de voorkeur aan NedCar geven, hebben we die andere plannen twee weken opgeschort.’ Voor financiering van het project zegt Q-PM een beroep te kunnen doen op enkele grote particuliere investeerders uit Zwitserland. Aan geld zou geen gebrek zijn. In diverse media is terughoudend gereageerd want van het bedrijf Q-PM en de man Hunziker is weinig te vinden. Het Zwitserse bedrijf claimt dat het gerenommeerde  consultancybureau Roland Berger verantwoordelijk zou zijn voor het businessplan en de uitvoering ervan.  Bij de uitvoering van de strategie zouden ook een Duitse motorenfabriek uit Aken (FEV) en de Oostenrijkse motorenfabriek AVL uit Graz zijn betrokken.

Hunziker is Nieuw-Zeelander van geboorte  maar woont in de plaats Zug bij Zürich. Hij is de afgelopen tijd betrokken geweest bij allerlei bedrijven en projecten op het gebied van duurzame energie, schoner milieu en dus ook de ontwikkeling van energiezuinige (wankel)motoren. Hij zou vooral betrokken zijn geweest bij start-ups van jonge bedrijven waarvan een aantal is faillissement is geïndigd. Hunziger wil hierop niet ingaan maar zegt wel dat hij als minderheidsaandeelhouder in een of meerdere projecten geld heeft verloren. Hij wordt ook nog beschuldigd van financiële fraude en hij zou een fantast zijn. Een (anonieme) manager van een Nederlands hightechbedrijf  het in het Financieele Dagblad voor Hunziker op.  "Ik ken de verhalen over fraude maar volgens mij zijn die allemaal weerlegt.  Als Hunziger nu als een fantast wordt afgeschilderd, moet dat maar. Zo is ook op Edison gereageerd. U denkt toch niet dat een gerenommeerd adviesbureau als Roland Berger achter een fantast gaat staan?"

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Topman Hunziger van bedrijf Q-PM : wankelmotoren bij NedCar - Automobielmanagement.nl

Topman Hunziger van bedrijf Q-PM : wankelmotoren bij NedCar

Topman Geoffrey Hunziker zegt zijn belangstelling voor NedCar per brief kenbaar te hebben gemaakt aan president Osamu Masuko van Mitsubishi. Q-PM claimt de steun te hebben van Roland Berger maar er is veel onduidelijkheid.

In een gesprek met Het Financieele Dagblad zei Hunziker dat Q-PM tot en met 2017 zevenhonderd miljoen wil investeren in NedCar.  Alle medewerkers van het Limburgse bedrijf (1500) kunnen hun baan behouden, zei hij. Het FT schrijft dat ‘de werkgelegenheid bij het Limburgse bedrijf zelfs op korte termijn met enkele honderden mensen worden uitgebreid’.

 Q-PM wil bij NedCar vanaf begin volgend jaar grootschalige productie beginnen van wankelmotoren, die onder meer zullen worden verkocht op de Amerikaanse markt. Om de onzekerheid over de toekomst van de vijftienhonderd werknemers weg te nemen, zou Q-PM al op korte termijn de bestaande Colt-productie voor Mitsubishi te willen overnemen.  De Colts worden nog tot eind 2012 in Born gemaakt. Dan sluit NedCar, tenzij een investeerder zich meldt. Het ministerie van EZ, dat deel uitmaakt van de taskforce die een nieuwe partner voor NedCar zoekt, reageerde in algemene (nietszeggende) termen. Bestuurder Van Rees van vakbond FNV Bondgenoten bevestigde de interesse van de Zwitserse onderneming. "We zullen wel wat tijd nodig hebben om dit voorstel op zijn merites te beoordelen."

Q-PM uit het Zwitserse Zug is een r&d-bedrijf dat wankelmotoren ontwerpt, met een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De onderneming met circa vijftig medewerkers wil van deze wankelmotoren enkele miljoenen per jaar produceren. Toepassingen in de autobusiness zullen er pas over een jaar of vijf zijn."Het belangrijkste is nu dat we de arbeidsplaatsen in Born gaan redden", verklaarde Hunziker in FD. Hunziker hoopt dat Mitsubishi snel tot zaken komt, omdat het Zwitserse bedrijf alternatieve plannen heeft in eigen land. ‘Omdat wij de voorkeur aan NedCar geven, hebben we die andere plannen twee weken opgeschort.’ Voor financiering van het project zegt Q-PM een beroep te kunnen doen op enkele grote particuliere investeerders uit Zwitserland. Aan geld zou geen gebrek zijn. In diverse media is terughoudend gereageerd want van het bedrijf Q-PM en de man Hunziker is weinig te vinden. Het Zwitserse bedrijf claimt dat het gerenommeerde  consultancybureau Roland Berger verantwoordelijk zou zijn voor het businessplan en de uitvoering ervan.  Bij de uitvoering van de strategie zouden ook een Duitse motorenfabriek uit Aken (FEV) en de Oostenrijkse motorenfabriek AVL uit Graz zijn betrokken.

Hunziker is Nieuw-Zeelander van geboorte  maar woont in de plaats Zug bij Zürich. Hij is de afgelopen tijd betrokken geweest bij allerlei bedrijven en projecten op het gebied van duurzame energie, schoner milieu en dus ook de ontwikkeling van energiezuinige (wankel)motoren. Hij zou vooral betrokken zijn geweest bij start-ups van jonge bedrijven waarvan een aantal is faillissement is geïndigd. Hunziger wil hierop niet ingaan maar zegt wel dat hij als minderheidsaandeelhouder in een of meerdere projecten geld heeft verloren. Hij wordt ook nog beschuldigd van financiële fraude en hij zou een fantast zijn. Een (anonieme) manager van een Nederlands hightechbedrijf  het in het Financieele Dagblad voor Hunziker op.  "Ik ken de verhalen over fraude maar volgens mij zijn die allemaal weerlegt.  Als Hunziger nu als een fantast wordt afgeschilderd, moet dat maar. Zo is ook op Edison gereageerd. U denkt toch niet dat een gerenommeerd adviesbureau als Roland Berger achter een fantast gaat staan?"

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding