Zeven miljoen winst voor Stern Groep

De beursgenoteerde Stern Groep heeft haar jaarcijfers over 2011 bekendgemaakt. Ze behaalde vorig jaar een winst voor belastingen van zeven miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (operationele winst) bedroeg 11,8 miljoen euro, tegenover 12,5 miljoen in 2010. Stern verwacht dat in 2012 de operationele resultaten geleidelijk zullen verbeteren.

Stern Groep behaalde een (netto) omzet van 938 miljoen euro met een bedrijfsresultaat (operationele winst) van 11,8 miljoen euro, de operationele marge is dus 1,26 procent. In 2010 waren die getallen respectievelijk 920 miljoen en 12,5 miljoen.

Uiteindelijk resteert na belastingen een winst van zes miljoen euro. De winst was in 2010 nog tien miljoen euro maar dat getal was sterk positief beïnvloed door een incidentele bate van 3,5 miljoen euro. De (netto) omzet van SternDealers steeg met 18,5 miljoen euro tot 810 miljoen euro. De dealers van Stern verkochten 24,7 duizend nieuwe personenauto’s en  4,2 duizend bedrijfsauto’s, waarmee de groep een marktaandeel realiseerde van 4,4 procent (was 4,7) bij de personenauto’s en 7,2 procent (was 7,6) bij de bedrijfswagens. Stern zegt hierover:  ‘De vermindering van het marktaandeel wordt verklaard door mindere marktprestaties van enkele automerken waarin Sterndealers fors is vertegenwoordigd.’

De omzet van nieuwe personenwagens, inclusief bpm en intercompany-leveringen, nam met bijna 43 miljoen euro toe tot 482 miljoen. Dat is mede een indicatie dat Stern de daling van zijn marktaandeel vooral wijt aan de relatief kleine positie in het segment voor kleine auto’s, aldus analist Muller in Het Financieele Dagblad. Stern zelf zegt dat ook de marge bij de aftersales onder druk stond. Stern Groep vertegenwoordigt in zes clusters de merken als Mercedes-Benz, Opel en Fiat, Ford, Renault, VW/Audi, Volvo, Land Rover en Alfa Romeo. SternDealers heeft ongeveer negentig vestigingen.

De omzet van SternDiensten daalde met negen ton tot 109 miljoen euro. SternDiensten is actief op het gebied van leasing (SternLease) en wagenparkbeheer (SternPartners), autoverhuur (Sternrent) en de verkoop van mobiliteitsproduten zoals SternCredit, SternPolis en SternGarant, autoschadeherstel (SternSchade) en de inrichting van bedrijfswagens (SternTec). De groep zegt de laatste jaren veel aandacht te hebben geschonken aan de versterking van de marktpositie, de efficiency en de effectiviteit van SternDealers. Ook is gewerkt aan de uitbouw van SternDiensten, om de afhankelijkheid van de autofabrikanten te verminderen. In de loop van dit jaar wordt SternDiensten opgesplitst in Stern Finance en SternUniverseel, waaraan verder vorm wordt gegeven. Stern wil een eigen keten van universele garages openen, onder de naam SternPoint. Medio april moet in Naarden de eerste van start gaan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Zeven miljoen winst voor Stern Groep - Automobielmanagement.nl

Zeven miljoen winst voor Stern Groep

De beursgenoteerde Stern Groep heeft haar jaarcijfers over 2011 bekendgemaakt. Ze behaalde vorig jaar een winst voor belastingen van zeven miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (operationele winst) bedroeg 11,8 miljoen euro, tegenover 12,5 miljoen in 2010. Stern verwacht dat in 2012 de operationele resultaten geleidelijk zullen verbeteren.

Stern Groep behaalde een (netto) omzet van 938 miljoen euro met een bedrijfsresultaat (operationele winst) van 11,8 miljoen euro, de operationele marge is dus 1,26 procent. In 2010 waren die getallen respectievelijk 920 miljoen en 12,5 miljoen.

Uiteindelijk resteert na belastingen een winst van zes miljoen euro. De winst was in 2010 nog tien miljoen euro maar dat getal was sterk positief beïnvloed door een incidentele bate van 3,5 miljoen euro. De (netto) omzet van SternDealers steeg met 18,5 miljoen euro tot 810 miljoen euro. De dealers van Stern verkochten 24,7 duizend nieuwe personenauto’s en  4,2 duizend bedrijfsauto’s, waarmee de groep een marktaandeel realiseerde van 4,4 procent (was 4,7) bij de personenauto’s en 7,2 procent (was 7,6) bij de bedrijfswagens. Stern zegt hierover:  ‘De vermindering van het marktaandeel wordt verklaard door mindere marktprestaties van enkele automerken waarin Sterndealers fors is vertegenwoordigd.’

De omzet van nieuwe personenwagens, inclusief bpm en intercompany-leveringen, nam met bijna 43 miljoen euro toe tot 482 miljoen. Dat is mede een indicatie dat Stern de daling van zijn marktaandeel vooral wijt aan de relatief kleine positie in het segment voor kleine auto’s, aldus analist Muller in Het Financieele Dagblad. Stern zelf zegt dat ook de marge bij de aftersales onder druk stond. Stern Groep vertegenwoordigt in zes clusters de merken als Mercedes-Benz, Opel en Fiat, Ford, Renault, VW/Audi, Volvo, Land Rover en Alfa Romeo. SternDealers heeft ongeveer negentig vestigingen.

De omzet van SternDiensten daalde met negen ton tot 109 miljoen euro. SternDiensten is actief op het gebied van leasing (SternLease) en wagenparkbeheer (SternPartners), autoverhuur (Sternrent) en de verkoop van mobiliteitsproduten zoals SternCredit, SternPolis en SternGarant, autoschadeherstel (SternSchade) en de inrichting van bedrijfswagens (SternTec). De groep zegt de laatste jaren veel aandacht te hebben geschonken aan de versterking van de marktpositie, de efficiency en de effectiviteit van SternDealers. Ook is gewerkt aan de uitbouw van SternDiensten, om de afhankelijkheid van de autofabrikanten te verminderen. In de loop van dit jaar wordt SternDiensten opgesplitst in Stern Finance en SternUniverseel, waaraan verder vorm wordt gegeven. Stern wil een eigen keten van universele garages openen, onder de naam SternPoint. Medio april moet in Naarden de eerste van start gaan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding