Dat meldt onder meer ANP en RTL-Z. Er wordt onderhandeld door VDL Groep uit Eindhoven met NedCar-eigenaar Mitsubishi Motors en met BMW, mogelijk de nieuwe klant voor NedCar.VDL Groep wil NedCar van Mitsubishi overnemen op voorwaarde dat BMW garant staat voor de productie van auto’s. De directies van VDL Groep en NedCar hebben vooruitlopend op het bezoek van de minister vrijdag al informeel overleg gevoerd met bestuurders van vakbonden en met de ondernemingsraad over de stand van zaken en over een sociaal convenant. Dat meldt RTL-Z op basis van verschillende bronnen via de Dow Jones Nieuwsdienst. Een woordvoerster van NedCar zou dat niet willen bevestigen maar ook niet ontkennen.

Zo’n sociaal convenant is nodig om de periode tussen het vertrek van Mitsubishi en de start van de productie van auto’s (voor BMW) te overbruggen. Volgens ingewijden kan deze overgangsperiode met het ombouwen van de assemblagelijn en opleiding van medewerkers voor de nieuwe BMW-productieprocessen een jaar tot anderhalf jaar duren. Minister Verhagen wil in die periode ondersteuning geven met een variant op de deeltijd-werkloosheidsuitkering.

Verhagen heeft eerder deze week bezoek gehad van Mitsubishi-topman Osamu Masuko, om de onderhandelingen over de overname van VDL te bespoedigen. De minister heeft aan Mitsubishi en VDL toezeggingen gedaan voor steun van de Nederlandse overheid bij de financiering van de overnametransactie en investeringen. Ook regionale en lokale overheden hebben hun steun toegezegd.  Volgens verschillende bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, is het wachten nu eigenlijk alleen nog op het groene licht van BMW uit München. Alle partijen verwachten dat er uiterlijk half juli duidelijkheid zal zijn of de overname van NedCar door VDL en de daarvoor noodzakelijke productie van BMW-auto’s doorgaat. Als dat niet het geval is, wordt de fabriek gesloten en moet er een sociaal plan komen voor de vijftienhonderd betrokken medewerkers.

Gisteren staakten de medewerkers van NedCar om de eis tot overleg over zo’n sociaal convenant te starten. In de afgelopen weken zijn er om die reden meer werkonderbrekingen geweest.