Dit meldt de Kamer van Koophandel (KvK) vandaag (woensdag) op basis van gegevens uit het Handelsregister.

Er gingen in totaal 4112 ondernemingen failliet, aldus de KvK. ‘Deze faillissementen hebben consequenties voor zeker 28.473 werkzame personen.’

Het aantal faillissementen is gestegen met 26% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal banen dat verloren ging door een faillissement nam toe met 28%.

Financiële holdings zijn volgens de KvK het zwaarst getroffen. Er gingen binnen deze branche 495 bedrijven failliet. Ook de bouw (230 bedrijven) en organisatie- en adviesbureaus gingen naar verhouding vaak over de kop (80 ondernemingen). Er gingen 577 eenmanszaken failliet, er gingen ook 17 bedrijven bankroet met meer dan 100 medewerkers in dienst.

Begin deze week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eveneens met cijfers over het aantal faillissementen. Volgens het CBS gingen ruim 3760 bedrijven en instellingen failliet, een kwart meer dan in de eerste helft van 2011. Het oude record stamt uit 2009. Toen gingen er in de eerste zes maanden 3520 bedrijven failliet.

Bekijk dit dossier voor alle faillissementen in de autobranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding