"Ik was wel even verbaasd", zegt topman en grootaandeelhouder Marius Ritskes. Nadat Ritskes eind vorige maand de toenmalige bestuursvoorzitter naar huis stuurde en uitstel van betaling aanvroeg voor de enige werkmaatschappij, plofte er een brief op de mat van Montage Capital Markets uit Mumbai. "Nadat ik ze gesproken had, werd me duidelijk dat ze niet bang zijn om geld te steken in startende bedrijven."

Kort na zijn beursgang in Amsterdam in 1997, was het veelbelovende Antonov zo´n zeventig euro per aandeel waard. Maar het bedrijf slorpte veel meer geld op, dan er ooit uitkwam. Er werd vlijtig aan de transmissiesystemen geknutseld, maar er rolde nooit een versnellingsbak van de band en werd dus ook nooit een cent winst geboekt.

Een eindeloze reeks aandelenemissies zorgde er uiteindelijk voor dat het aandeel nog maar twee eurocent per stuk waard is. Antonov heeft een marktwaarde van ongeveer achthonderdduizend euro.

De Indiërs, die volgens hun eigen website ook veel geld steken in biotechnologie, willen de stukken Antonov op de open markt gaan kopen. Hoeveel ze per aandeel gaan neerleggen, wilde directeur Rajesh Shukla niet zeggen. Hij ziet brood in Antonov, omdat hij de versnellingsbakken aan het Indiaase Tata Motors wil gaan verkopen.

Ritskes zelf houdt vast aan zijn belang van 29 procent. "Op de huidige waardering ga ik natuurlijk geen zaken doen."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding