De claim is gericht op "onrechtmatige acties" die GM zou hebben ondernomen om te voorkomen dat het op de Chinese markt concurrentie ging krijgen van Saab. De acties van GM waren er duidelijk op gericht Saab failliet te laten gaan – dat beweert althans Spyker in een maandag uitgegeven verklaring. GM zou zich onrechtmatig hebben bemoeid (tortiously interfering) met de beoogde transactie tussen Spyker, Saab en de Chinese investeerder Youngman. In een reactie tegenover persbureau Reuters liet GM direct weten de beschuldiging ongegrond te vinden.

De geëiste schadevergoeding van drie miljard dollar is volgens Spyker-ceo Victor Muller de waarde die Saab zou hebben gehad wanneer de deal met Youngman wél was rondgekomen. Aangezien het failliete Saab niet zelf kan bijdragen aan de kosten van de rechtszaak, zal Spyker de rechtszaak volledig financieren. Dat gebeurt in ruil voor een substantieel deel (90%) van de schadevergoeding voor Saab – als de zaak tenminste voor Spyker gunstig afloopt. Spyker kan deze stap zetten mede dankzij een ‘derde partij’, die financiële steun zal geven zolang de rechtszaak loopt. Ceo Muller zegt geen idee te hebben hoelang de juridische procedure zal duren en wilde desgevraagd niet zeggen wie zijn steunverlener is. "De financier wil anoniem blijven maar het is in ieder geval niet Antonov."  De motivatie van de steunverlener is dat hij vijf procent van de opbrengst zou krijgen als de rechtszaak wordt gewonnen. Muller schat de kosten van de rechtszaak op een tot twee miljoen euro en zegt de steun van de financier niet noodzakelijkerwijs nodig te zullen hebben.  

Muller zegt verder "met grote volhardendheid" te hebben gewerkt aan de voorbereiding van de claim, "sinds we in een faillissement zijn gedwongen", in december vorig jaar. De claim heeft ten doel Saab en Spyker te compenseren voor "de enorme schade als gevolg van onrechtmatige acties van GM." Verder verwacht Muller dat Youngman sympathiek tegenover de claim zal staan, aangezien die onderneming sowieso 55 miljoen euro kwijt is geraakt bij de mislukte overnamepoging van Saab. In Zweden loopt ook nog een claim tegen ‘curator’ Guy Lofalk. Die factureerde 1,2 miljoen euro voor zijn werk.

Muller heeft de claim in handen gegeven van het Amerikaanse advocatenkantoor Patton Boggs. Dat zou deze zaak niet hebben aangenomen als men dacht dat er geen zaak in zat, redeneert Muller.    

      

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding