Dat zegt Gerwalt Elzerman, directeur van het Carpartsdirect.nl, dat originele onderdelen tegen groothandelsprijzen levert aan particulieren. Waren dat voorheen met name mensen die hobbymatig sleutelen, steeds vaker zijn het nu ook ‘gewone’ autobezitters die op een goedkope manier hun voertuig gerepareerd willen zien. "Dit soort klanten is bij ons absoluut groeiende. Inmiddels is de verhouding fifty-fifty. Ik leg een verband met de economische crisis. Autorijden wordt steeds duurder en inkomens staan onder druk, maar mensen willen toch blijven autorijden. Dus zoeken ze naar manieren om dat mogelijk te maken."

Het in 2005 gestarte Carpartsdirect.nl is bezig garagebedrijven te benaderen voor een ‘dealerlocator’ waarop consumenten in hun regio een montageadres kunnen vinden. Daarmee weten ze ook dat  aan de balie geen vervelende discussies zullen ontstaan omtrent meegenomen onderdelen. Begin volgend jaar moet de lijst operationeel zijn.

In dit verband trekt Elzerman een vergelijking met de bandenbranche, waar de combinatie online bestellen/elders monteren inmiddels heel gebruikelijk is. Dat er bij nogal wat garages weerstand is tegen zo’n model begrijpt hij. "Het is het gevoel van ‘ze komen aan onze handel’. Anderzijds biedt de manier waarop wij en andere online onderdelenaanbieders werken de garage ook de mogelijkheid om klanten op te doen. En vergeet niet dat consumenten steeds beter weten hoe de markt in elkaar zit. Mensen googelen zich tegenwoordig slim. Wij verbazen ons hoeveel ze zelf al weten over de onderdelen en de montage." Bij menig autobedrijf zouden de aanvankelijke schroom en weerstand zijn verdwenen – mogelijk onder invloed van het teruglopende aantal werkorders.  

Carpartsdirect.nl heeft een database met 400 duizend artikelen, verdeeld over A-merken en private labels en gericht op slijtage. Wie vandaag bestelt, krijgt overmorgen geleverd. Meerdaagse levering zoals in het professionele kanaal past niet in het businessmodel en is volgens Elzerman ook niet nodig. "Onze klanten zijn niet de autobedrijven waar een voertuig op de brug staat maar de particulier die zelf bepaalt waar, wanneer en bij wie hij zijn onderhoud laat uitvoeren."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding