De programmamakers hebben behoorlijk stevig bewijsmateriaal in handen. Zo beschikken zij over een geluidstape waarop een verhitte discussie tussen Muller en Lofalk staat. Muller zegt daarop tegen Lofalk: ‘You have gone out of your way to screw me! That is not your job. Other people are out there trying to screw me. Not you!

Bewindvoerder Guy Lofalk reageert kalm: ‘Can you please tell me, why should i try to screw you?’ Hierop antwoordt Muller: ‘Because you made a deal with the government that you will try to change the ownership!’

Victor Muller, die Saab begin 2010 tot een ieders verrassing inlijfde met zijn bedrijf Spyker Cars, heeft eerder al geklaagd over de rol die Lofalk heeft gespeeld tijdens de turbulente laatste maanden van Saab. Hij is zelfs een rechtszaak tegen hem gestart.

Uit de vooraankondiging van de reconstructie die Uppdrag Granskning vanavond uitzendt, blijkt dat Lofalk inderdaad nauw samenwerkte met de Zweedse overheid. Die had het nodige te zeggen over Saab, omdat ze garantstond voor leningen aan het autobedrijf die waren verstrekt door de Europese investeringsbank.

Luister naar onderstaand geluidsfragment waarop de discussie tussen Muller en Lofalk te horen is.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding