In 2011 daalde het aantal faillissementen in vergelijking met het jaar daarvoor nog met bijna 6 procent. Hoewel het zware tijden zijn, is het aantal start-ups voor het derde jaar op rij toegenomen blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Vooral in traditioneel competitieve sectoren zoals de taxibranche en de koeriersdiensten gaan faillissementen en start-ups hand in hand. Binnen de sector vrachtvervoer  is het aantal ondernemingen dat over de kop is gegaan, toegenomen met 17 procent, maar is het aantal start-ups gelijk gebleven. Opvallend is dat in de zee- en kustvaart en dan voornamelijk de vracht-, tank- en sleepvaart relatief weinig faillissementen hebben plaatsgevonden. Er zijn zelfs honderden nieuwe ondernemingen gestart. In 2012 zijn in totaal bijna 7 procent meer nieuwe ondernemingen in de transportsector opgericht dan in 2011.

Faillissementen bieden andere ondernemers niet alleen nieuwe kansen om extra marktaandeel te verkrijgen, maar ook risico’s als het gaat om debiteuren. Ondernemingen die afhankelijk zijn van andere organisaties binnen de sector zoals expediteurs, cargadoors, bevrachters en de opslagsector hebben het zwaar te verduren gehad. Het faillissement van zakelijke partners kan ernstige financiële gevolgen hebben voor gezonde ondernemingen en daarom blijft het van groot belang om debiteuren zorgvuldig te monitoren.

Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland: ‘Creditsafe beschikt over financiële informatie van alle bedrijven in Nederland. Met deze informatie stellen we bedrijfs- en kredietrapporten op voor onze klanten en kunnen we ook de financiële prestaties van een hele sector in kaart brengen. Uit onze analyses blijkt dat de transportsector onder druk staat, maar dat ook veel ondernemers perspectief zien in deze sector en een nieuwe onderneming starten.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding