"Niet uitgesloten moet worden dat het zelfs licht negatief uitpakt", meldt Michel Koster, sector banker automotive. Volgens hem leidt de scherpe daling van de nieuwverkopen in januari (meer dan 30%) de aandacht af van het werkelijke pijnpunt in de autobranche: het rendement.

Koster resumeert de gebeurtenissen van afgelopen jaar. In H1 daalde het gemiddelde rendement met 0,53 procentpunt naar 0,89%, ook al vielen de nieuwverkopen ongekend hoog uit in verband met de gewijzigde fiscale wetgeving per 1 juli. Na negen maanden zakte het gemiddelde blijkens de Bovag Branchebarometer naar 0,31%. Ruim zeventig procent van de dealers leed verlies in Q3. Hoe 2012 als geheel zal uitpakken is nog niet bekend, maar de bank gaat uit van géén of zelfs een negatief rendement.

Het terugdringen van de overcapaciteit aan showrooms is de belangrijkste stap die gemaakt moet worden om op termijn te komen tot betere rendementscijfers", stelt Koster. Het vele onroerend goed (verkooppanden) dat in eigen bezit is of gehuurd wordt via langjarige contracten resulteert in hoge financiële verplichtingen. Afstoten zou flinke verliezen en of kosten met zich meebrengen. "Door hier vanaf te zien, blijft de overcapaciteit in het verkoop- en servicekanaal in stand."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding