Over heel 2012 kromp de economie met 0,9 procent. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ten opzichte van een jaar eerder lag de consumptie van huishoudens 2,3 procent lager. De investeringen kwamen 5,2 procent lager uit. Ook waren er 93.000 banen minder. De export is een lichtpuntje: die steeg met 3,2 procent.

Het derde kwartaal liet ook al een krimp zien van 1 procent ten opzicht van het tweede. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Dat het altijd nog slechter kan bewezen de andere Europese landen: De Duitse economie is in het vierde kwartaal gekrompen met 0,6%. In Frankrijk kwam de teruggang in het vierde kwartaal uit op 0,3%, en in Italië kromp de economie met maar liefst 0,9%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding