Het zwaarst wegende argument bij de aankoop van een auto is de factor kosten. Niet zozeer de aanschafprijs als wel de daadwerkelijke kosten tijdens het gebruik. Consumenten willen dit vooraf op een rijtje hebben alvorens er een dealer wordt bezocht. Dat betekent volgens de onderzoeker dat een car configurator niet voldoende is om de informatiebehoefte van de klant te bevredigen.

Dit geldt niet voor de reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. De keuze waar dit wordt ondergebracht hangt voor een groot gedeelte af van gewoonte en gemak.  Prijs staat hier nog op plaats zes. Dit ondanks dat de consument steeds meer transparantie verlangt in de kosten. Vooral argumenten waarin gemak een rol speelt, als haal- en brengservice en ruime openingstijden bepalen de keuze.

Een juiste afstemming on en off line is voor de dealer dan ook van nut om de klant langer te begeleiden en als klant te behouden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding