Dat meldt SaabsUnited. Kristina Geers is getrouwd met de Nederlander Eric Geers, die negen jaar lang de communicatiedirecteur van Saab was. Twee van de drie verdachten zijn voor verhoor naar Gothenburg gebracht en de derde naar Lund, in het zuiden van Zweden. Zij worden verdacht van het zodanig ingewikkeld maken van de boekhouding dat het voor de belastingdienst niet mogelijk is de zaak goed te bekijken – en dat is een serieus vergrijp.  De autoriteiten willen niet bekendmaken wie de twee andere functionarissen naast Kristina Geers zijn. De advocaat van Kristina Geers is verbolgen over de behandeling van Kristina Geers, die in Uddevalla (30 km van Trollhättan) voor haar kleine kinderen zorgde. Eric Geers verblijft momenteel in China, waar hij werkt voor het nieuwe merk Qoros.

Alle drie de verdachten zijn op hetzelfde moment voor verhoor opgepakt zonder dat zij daarvan vooraf op de hoogte zijn gesteld om te voorkomen dat zij onderling konden overleggen.  Alle drie zijn afzonderlijk ondervraagd en daarna ook vastgehouden. De politie kan een persoon tot drie dagen vasthouden en in die periode moet de aanklacht worden ingediend. Anders moet de persoon in vrijheid worden gesteld.

Aanklager Olof Sahlgren heeft tegenover P4 West verklaard dat de drie verdachten geprobeerd hebben een aantal zaken uit de boekhouding van Saab voor de belastingdienst te verbergen met als doel het betalen van belasting te voorkomen. Het onderzoek tegen de drie zou al lopen sinds mei 2011. Het zou erom gaan dat bepaalde mensen diensten aan Saab zouden hebben geleverd en de vergoedingen die zij daarvoor kregen zouden als loon kunnen worden aangemerkt. Saab had daarover dus belasting en premies moeten betalen.

Het Zweedse avondblad GT meldt dat een van de drie verdachten de voormaluge Saab-ceo Jan Åke Jonsson is. De huidige eigenaar van Saab, NEVS, bevestigde tegenover SaabsUnited dat geen van hun werknemers bij deze zaak betrokken is. Volgens P4 West is het bedrijf Spyker in Zeewolde ook onderzocht op verzoek van de Zweedse politie. (bron: P4 West / SaabsUnited/ GT)

Een interview met Eric Geers over de teloorgang van Saab is gepubliceerd in Automobiel Management nummer 6 van april 2013.