De toename werd opgemerkt bij meer dan twee derde (71%) van de claimbeheerders bij de verzekeraars. Ook bleek dat meer dan een derde (39%) van de claimbeheerders gelooft dat het in ongeveer 5 à 10% van de schadeclaims, die door hun organisaties zijn uitbetaald, eigenlijk om fraudegevallen gaat. "Deze zouden echter niet als dusdanig zijn herkend omdat de detectiemiddelen ontoereikend zijn", aldus AMweb.

Thomas D. Meyer, directeur verzekeringspraktijken bij Accenture schat dat de jaarlijkse verliezen als gevolg van frauduleuze schadeclaims kunnen oplopen tot 8 à 12 miljard euro. "Veel verzekeraars zijn nog steeds afhankelijk van verouderde technologie en ontoereikende analysemiddelen, waarmee ze niet op efficiënte wijze fraude kunnen detecteren."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 44 Europese schade- en ongevallen verzekeringsmaatschappijen. Hiervan waren er 6 in Frankrijk en België gevestigd, 5 in Zwitserland en Groot-Brittannië, 4 in Nederland en Spanje, 3 in Denemarken en Italië, 2 in Oostenrijk, Duitsland en Zweden en één in Finland en Noorwegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding