Weekers pakt fraude buitenlandse kentekens aan

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat een einde maken aan de onwenselijke situatie dat voor auto’s met een buitenlands kenteken geen motorrijtuigenbelasting wordt betaald. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

Frans Weekers: "De situatie is niet alleen onwenselijk omdat Nederland zo belastinginkomsten misloopt, maar ook omdat mensen die wel netjes hun belasting betalen hier uiteindelijk de dupe van worden. Deze vorm van fraude zal daarom stevig worden aangepakt. Ik wil toe naar een situatie waarin alle auto-eigenaren die langere tijd in Nederland wonen en werken in beginsel motorrijtuigenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen."

Om dat te bereiken neemt Weekers een aantal maatregelen. Via onder meer verkeerscontroles, wijkacties en toepassing van automatische nummerplaatherkenning worden fraudeurs opgespoord. Nieuwe wet- en regelgeving moet leiden tot snellere naheffing van deze personen. Daarnaast krijgt de Belastingdienst meer wettelijke mogelijkheden om effectiever te kunnen handhaven. Het budget hiervoor wordt verdubbeld tot 1,6 miljoen Euro.

Daarnaast zullen arbeidsmigranten via gerichte voorlichting actief worden gewezen op vrijwillige registratie en wordt wanbetalers duidelijk gemaakt dat zij op een harde aanpak kunnen rekenen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ik heb jaren een ontheffing gehad voor BPM voor mijn Belgische auto. Deze werd ter beschikking gesteld door mijn werkgever. Hoe denkt de Staatssecretaris dit op te lossen? Kan toch moeilijk verwachten dat de werkgever belasting in België en Nederland betaalt en misschien zelfs wel BPM. Wordt nog een interessante discussie.

Geplaatst door: daw op

Helemaal eens met DAW. Ik voorzie al weer een enorme administratieve rompslomp. Waar is de wet ter voorkoming van dubbele belasting gebleven?? Waar is de Europese open markt? Meneer Weekers maakt het een europese burger weer onnodig moeilijk…

Geplaatst door: JH op

Weer zo’n populistisch gedrag om zieltjes te winnen,Geert Wilders had zoiets ook kunnen bedenken. Als je het uitrekent zijn de kosten veel hoger dan de opbrengsten daarnaast zijn deze maatregelen in strijd met de europese afspraken, terwijl je dergelijke belastingen kunt verwerken in de brandstof of via tol.
PS

Geplaatst door: P. Smit op

Dat is allemaal mooi, maar de Nederlandse ondernemer staat nu bij voorbaat al voor hogere kosten omdat zijn wagenpark duurder wordt belast. Stil zitten heeft dus ook geen zin !

Geplaatst door: Lex op

Hallo ! Toen mijn vrouw 20jr. geleden terug kwam van een baan in Duitsland,MOESTEN wij v.a.DAG 1 Mrb betalen,OVER DE DUITSE KENT.PLAAT!!!!En al die Polen e.a. profiteurs als transporteurs met buitenlandse platen etc.etc.etc.Aanpakken dus.Wie weet doet die Weekers nog s iets goeds: eindelijk

Geplaatst door: JP op

Grootse nonsens. Bovendien, op welke wijze is degene die “wel netjes betaalt” dan de dupe ? Maakt onze politieke dwerg zich dan ook druk over de schofterige situatie waarbij men voor niet rijden (schorsen) ook belasting betaalt ? Of dat je bij het ongedaan maken van de schorsing binnen èen kwartaal gewoon het hele kwartaal met terugwerkende kracht mag betalen ? Maakt hij zich ook zo druk over de afpersingsspraktijk waarbij de schorsing automatisch verloopt opdat we óf opnieuw moeten betalenof de brievenbus olstroomt met boetes ? Of maakt hij zich ook druk om de mensen die voor maanden in Zuid Europa overwinteren en hier verplicht de houderschapsbelasting betalen. Weekers is een kleinzielige kleindenker die alleen maar met dit soort onzin komt omdat hofnar Rutte in zijn nek hijgt ivm die 3 procent die hem oplegd is vanuit Brussel

Geplaatst door: Eduard Pijl op

Het zegt alweer genoeg dat het rijden met een buitenlands kenteken gelijk fraude betekent. Niet zo heel vreemd in een land waar je schuldig bent tot je onschuld bewezen is. Na een afgewezen bezwaar zul je toch eerst je boete moeten betalen( zekerheidstelling, haha) voordat je in beroep mag. Mij verbaast niets.

Geplaatst door: Eduard Pijl op

Onze politieke kleindenker is niet competent genoeg om met een simpel, effectief en vooral rechtvaardig wegenbelastingsysteem te komen. Hij is nu zelf verantwoordelijk voor dit systeem van de bezittersbelasting. Al dat domme geleuter over “de gebruiker betaalt” is allemaal een farce.

Geplaatst door: Eduard Pijl op
Weekers pakt fraude buitenlandse kentekens aan - Automobielmanagement.nl

Weekers pakt fraude buitenlandse kentekens aan

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat een einde maken aan de onwenselijke situatie dat voor auto’s met een buitenlands kenteken geen motorrijtuigenbelasting wordt betaald. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

Frans Weekers: "De situatie is niet alleen onwenselijk omdat Nederland zo belastinginkomsten misloopt, maar ook omdat mensen die wel netjes hun belasting betalen hier uiteindelijk de dupe van worden. Deze vorm van fraude zal daarom stevig worden aangepakt. Ik wil toe naar een situatie waarin alle auto-eigenaren die langere tijd in Nederland wonen en werken in beginsel motorrijtuigenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen."

Om dat te bereiken neemt Weekers een aantal maatregelen. Via onder meer verkeerscontroles, wijkacties en toepassing van automatische nummerplaatherkenning worden fraudeurs opgespoord. Nieuwe wet- en regelgeving moet leiden tot snellere naheffing van deze personen. Daarnaast krijgt de Belastingdienst meer wettelijke mogelijkheden om effectiever te kunnen handhaven. Het budget hiervoor wordt verdubbeld tot 1,6 miljoen Euro.

Daarnaast zullen arbeidsmigranten via gerichte voorlichting actief worden gewezen op vrijwillige registratie en wordt wanbetalers duidelijk gemaakt dat zij op een harde aanpak kunnen rekenen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ik heb jaren een ontheffing gehad voor BPM voor mijn Belgische auto. Deze werd ter beschikking gesteld door mijn werkgever. Hoe denkt de Staatssecretaris dit op te lossen? Kan toch moeilijk verwachten dat de werkgever belasting in België en Nederland betaalt en misschien zelfs wel BPM. Wordt nog een interessante discussie.

Geplaatst door: daw op

Helemaal eens met DAW. Ik voorzie al weer een enorme administratieve rompslomp. Waar is de wet ter voorkoming van dubbele belasting gebleven?? Waar is de Europese open markt? Meneer Weekers maakt het een europese burger weer onnodig moeilijk…

Geplaatst door: JH op

Weer zo’n populistisch gedrag om zieltjes te winnen,Geert Wilders had zoiets ook kunnen bedenken. Als je het uitrekent zijn de kosten veel hoger dan de opbrengsten daarnaast zijn deze maatregelen in strijd met de europese afspraken, terwijl je dergelijke belastingen kunt verwerken in de brandstof of via tol.
PS

Geplaatst door: P. Smit op

Dat is allemaal mooi, maar de Nederlandse ondernemer staat nu bij voorbaat al voor hogere kosten omdat zijn wagenpark duurder wordt belast. Stil zitten heeft dus ook geen zin !

Geplaatst door: Lex op

Hallo ! Toen mijn vrouw 20jr. geleden terug kwam van een baan in Duitsland,MOESTEN wij v.a.DAG 1 Mrb betalen,OVER DE DUITSE KENT.PLAAT!!!!En al die Polen e.a. profiteurs als transporteurs met buitenlandse platen etc.etc.etc.Aanpakken dus.Wie weet doet die Weekers nog s iets goeds: eindelijk

Geplaatst door: JP op

Grootse nonsens. Bovendien, op welke wijze is degene die “wel netjes betaalt” dan de dupe ? Maakt onze politieke dwerg zich dan ook druk over de schofterige situatie waarbij men voor niet rijden (schorsen) ook belasting betaalt ? Of dat je bij het ongedaan maken van de schorsing binnen èen kwartaal gewoon het hele kwartaal met terugwerkende kracht mag betalen ? Maakt hij zich ook zo druk over de afpersingsspraktijk waarbij de schorsing automatisch verloopt opdat we óf opnieuw moeten betalenof de brievenbus olstroomt met boetes ? Of maakt hij zich ook druk om de mensen die voor maanden in Zuid Europa overwinteren en hier verplicht de houderschapsbelasting betalen. Weekers is een kleinzielige kleindenker die alleen maar met dit soort onzin komt omdat hofnar Rutte in zijn nek hijgt ivm die 3 procent die hem oplegd is vanuit Brussel

Geplaatst door: Eduard Pijl op

Het zegt alweer genoeg dat het rijden met een buitenlands kenteken gelijk fraude betekent. Niet zo heel vreemd in een land waar je schuldig bent tot je onschuld bewezen is. Na een afgewezen bezwaar zul je toch eerst je boete moeten betalen( zekerheidstelling, haha) voordat je in beroep mag. Mij verbaast niets.

Geplaatst door: Eduard Pijl op

Onze politieke kleindenker is niet competent genoeg om met een simpel, effectief en vooral rechtvaardig wegenbelastingsysteem te komen. Hij is nu zelf verantwoordelijk voor dit systeem van de bezittersbelasting. Al dat domme geleuter over “de gebruiker betaalt” is allemaal een farce.

Geplaatst door: Eduard Pijl op