Op jaarbasis betalen "we" gezamenlijk een bedrag van 553 miljoen euro teveel. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

Oververzekerd

In 2013 zijn 7 miljoen auto’s in Nederland in particulier bezit (bron: CBS). Bijna de helft van deze auto’s, ruim 3,2 miljoen, is oververzekerd. De huidige dekking past niet meer bij de leeftijd van deze auto’s. Bij auto’s ouder dan 6 jaar speelt dit een rol.

Een Nederlandse automobilist is verplicht zich minimaal voor schade aan anderen te verzekeren (WA). Naast deze dekking kan ook schade aan de eigen auto worden verzekerd in de vorm van een beperkt cascodekking of volledig cascodekking (all risk). Als een auto ouder wordt loont het niet meer om je voor alle schades te verzekeren. Toch blijkt dat tweederde van de Nederlandse auto’s van 6 jaar of ouder oververzekerd is.

Van de auto’s van 6 tot en met 9 jaar oud is 68% nog volledig casco verzekerd terwijl een beperkt cascodekking voldoende is. Van de auto’s van 10 jaar of ouder is 25% all-risk verzekerd en 43% beperkt casco terwijl deze auto’s voldoende gedekt zijn met de laagste en dus goedkopere WA-dekking. Deze klanten betalen een dus hoge premie terwijl de auto inmiddels een lage dagwaarde heeft. Is de schade hoger dan de dagwaarde dan krijgt de klant de dagwaarde uitgekeerd en heeft dus niets aan zo’n hoge dekking. Als we naar de landelijk gemiddelde jaarpremie per dekking kijken laat men hierdoor 553 miljoen euro liggen.