‘We tekenen het bedrijfsprotocol niet’, zegt Hein Bosch. hoofd arbeidszaken van Cofely. ‘Niet dat we dit aanbod van de bonden niet serieus nemen, maar het zou niet passen om de onderhandelingen te doorkruisen. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) en de Vereniging FME zitten namens de werknemers rond de tafel met de vakbonden. Die hebben we mandaat geven om tot een goede cao te komen. De vakbonden zijn eenzijdig van de onderhandelingstafel gestapt. Alleen aan die tafel kun je tot een resultaat komen’, wijst Bosch op de verantwoordelijkheid van de bonden om weer aan tafel te gaan zitten.

Over de lopende acties en staking wil Bosch nog wel het volgende kwijt. ‘Afgelopen vrijdag telden de bonden zo’n 2.700 stakers. Dat is nog geen 0,5 procent op een werkgelegenheid van 450.000 mensen in de metaalsector (klein- en gootmetaal samen). Dat komt overeen met onze eigen telling want van onze vestigingen staakten circa 30 mensen en dat is ook ongeveer 0,5 procent van onze totale personeelsbestand van 6.300 mensen.’

FME-FWT

Bij de FME, namens de werkgevers in de grootmetaal (cao Metalektro) – zit nog niet veel beweging. ‘De FME vindt de acties van vakbonden zeer onverantwoord. We willen in gesprek, maar zonder voorwaarden vooraf’, zegt een persvoorlichter van de FME.

Hep van Luunen, die de cao onderhandelingen voert namens de werkgevers FWT voor de cao Metaal & Techniek heeft geen zicht op voortzetting van de onderhandelingen. ‘We hebben last van de profileringsdrang van de bonden waardoor de bonden zich harder opstellen. Een loonsverhoging zoals de bonden dat wensen kan de sector niet opbrengen, dat zou werkgelegenheid gaan kosten. De afbraak van de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de installatiesector is afgenomen, maar bedraagt nu altijd nog zo’n 700 arbeidsplaatsen per maand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding