Brandstofverlies sleept autofabrikant Toyota voor de rechter wegens ‘misleiding’ van klanten met het brandstofverbruik, van vooral de hybride modellen. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Volgens de stichting wijkt het opgegeven verbruik van Toyota’s sterk af van het gebruik in de praktijk. De organisatie geeft als voorbeeld een Toyota Yaris 1,5 Hybrid Aspiration. ,,Volgens de brochure en de website verbruikt die 1 op 28,3, in werkelijkheid is dat 1 op 17,4, een verschil van maar liefst 37 procent”, aldus de stichting.

Toyota laat weten de dagvaarding te hebben ontvangen en de inhoud te bestuderen. Een woordvoerder benadrukt wel dat het beleid van Toyota overeenstemt met dat van andere merken in de branche en bovendien is gebaseerd op de geldende Europese regelgeving.

Grootste afwijkingen

Brandstofverlies kondigde afgelopen zomer al aan schade van consumenten via een collectief proces te willen verhalen op verschillende producenten in de Europese Unie. De zaak wordt nu doorgezet tegen Toyota omdat dit de grootste fabrikant is met de grootste afwijkingen, aldus de stichting.

Op 13 februari dient het kort geding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding