Afgelopen jaar noteerde Graydon 140 doorstarts waarbij een bankroete onderneming via een aandelentransactie wordt overgenomen door een andere vennootschap, een toename van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2010 gloorde nog 104 keer nieuwe hoop in de vorm van een doorstart, tonen de cijfers.

Volgens Van Es kan het toenemende aantal doorstarts erop wijzen dat het ondernemersklimaat in Nederland de laatste tijd verbetert, en het hier nog steeds geldende taboe op het faillissement wat aan het afnemen is. ‘In Nederland wordt men toch heel voorzichtig als iemand een faillissement op zijn naam heeft’, zegt Van Es. ‘In de Verenigde Staten wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Elk succesverhaal dat je leest begint met een avontuur dat is misgegaan en de wetgeving rond faillissementen is veel meer gericht op doorgaan. In Nederland is die veel meer gericht op de schuldeiser.’

Hoewel het de grote bedrijven zijn die de krantenkoppen halen – zoals garnalenkweker Heiploeg eerder deze maand en juweliersketen Siebel dat vandaag weer een deel van de winkels opent – gaat het in toenemende mate om kleine bedrijven van relatief jonge ondernemers. Volgens Van Es kan dat wijzen op een verandering van de mentaliteit, waarbij men net als in de Verenigde Staten het faillissement vaak niet als schandvlek, maar als leerzame ervaring beschouwt.

Volgens eerder gepubliceerde cijfers van de website Faillissementsdossier, is het aantal faillissementen in de afgelopen maand verder gedaald, met name in de sectoren bouw en transport.

Bekijk het Dossier Faillissementen autobranche