"Voorwaartse integratie. We willen zekerheid inbouwen. De duurzaamheid van het bedrijf verankeren", aldus Adriaan Roggeveen, de ceo van Sator Holding over de overname van de groothandelsbedrijven.

Deze vijf bedrijven staan gezamenlijk voor een jaaromzet van 180 miljoen euro in de boeken, bieden werkgelegenheid aan 850 medewerkers en hebben 52 vestigingen in Nederland. Sinds september 2013 liepen de gesprekken met de vijf bovengenoemde kandidaten al. Roggeveen:  "We kwamen behoorlijk snel tot de conclusie dat we elkaar konden versterken in een woelige markt. De Amerikanen zijn 32 uur in Nederland geweest en na afloop hadden we vijf getekende contracten liggen." De duurzaamheid van Sator-LKQ was een item voor de Amerikaanse eigenaren die niet afhankelijk wilden zijn van een aantal grote klanten die voor een belangrijk deel de omzet van Sator-LKQ bepaalden. "Deze deal geeft ons aanmerkelijk meer zekerheid en grotere mogelijkheden om samen te werken. De vijf bedrijven zijn zeer succesvol maar begrijpen dat alleen ‘local hero’ zijn geen garantie voor de toekomst is." Plannen om aan het beleid te sleutelen zijn er niet. Het beleid is lokaal afgestemd en in de juiste handen, meent Roggeveen. "Wij pretenderen niet ineens lokale grossiers te kunnen zijn. Zij zijn succesvol. In alle gevallen blijft het management ook zitten." Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts Slager en Veam zullen onder hun eigen naam zelfstandig blijven opereren. Ook de 850 medewerkers gaan allemaal mee naar de nieuwe constructie. Dat het bundelen van backoffice-activiteiten op langere termijn eventuele consequenties kan hebben, sluit Roggeveen niet uit. Over de bedragen die met de overnames zijn gemoeid, wil de ceo geen uitspraken doen. "Het is in ieder geval geen uniforme deal geweest. Neem alleen al de inbreng van onroerend goed. Neem je het mee, verhuur je het? Daar is geen standaardformule voor te bedenken." Roggeveen verwacht dat de definitieve overnames in mei geëffectueerd zijn. De vijf bedrijven zullen gezamenlijk zoeken naar synergie en hun ‘best practices’ delen.
Met de huidige 52 vestigingen in Nederland is Sator-LKQ nog niet aan het einde van de overnamegolf. Het bedrijf denkt met ongeveer tachtig vestigingen een juiste dekking te hebben. "Daar zijn we volop mee bezig. Volgende week tekenen we weer een contract met een lokale grossier en een paar weken later volgt er weer één."
In België en Frankrijk, waar het Schiedamse bedrijf ook opereert, is een dergelijke stap niet te verwachten. "De markt in België is erg gefragmenteerd daar krijg je nauwelijks grip op. De grootste grossier in België is kleiner dan de kleinste uit de reeks van vijf bedrijven die wij nu hebben overgenomen. Bij onze zuiderburen stimuleren en faciliteren wij juist onze Business Partners om door overnames van regionale spelers de stap naar grootschaligheid te maken. Wij doen er overigens inmiddels wel negentig miljoen euro op jaarbasis."