Conjunctuurbeeld mei op juni vrijwel stabiel

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is van mei op juni vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel is broos en maakt al een aantal maanden pas op de plaats.

Verbeteringen en verslechteringen hielden elkaar nagenoeg in evenwicht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets minder diep in de fase van herstel dan een aantal maanden geleden. Het consumentenvertrouwen is in juni en juli niet verder verbeterd. De indicator bleef staan op -2. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie verbeterde in juni ook niet. De indicator van het producentenvertrouwen bleef onveranderd op 0,7. De stemming onder ondernemers is voorzichtig optimistisch.De bestedingscategorieën uitvoer van goederen, bedrijfsinvesteringen en consumptie door huishoudens laten een gemengd beeld zien. Het volume van de uitvoer van goederen was in mei 2,8 procent kleiner dan in mei 2013. De bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa waren in april 5,8 procent hoger dan een jaar eerder. Huishoudens besteedden in april 0,1 procent minder aan goederen en diensten dan in april 2013. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in mei 0,5 procent hoger dan in mei 2013. Verder zijn er in juni 464 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard.

Het beeld van de arbeidsmarkt is wisselend. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid nam in juni verder af naar 657 duizend. Met 8,4 procent van de beroepsbevolking is de werkloosheid echter nog altijd hoog. Het aantal banen daalde in het eerste kwartaal verder. Er waren in het eerste kwartaal wel meer vacatures dan in het vierde kwartaal van 2013. Het totaal aantal uitzenduren groeide in het eerste kwartaal van 2014 met 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De toename was iets kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Het meest recente cijfer over de economische groei betreft het eerste kwartaal van 2014.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 kromp de economie met 0,6 procent.

Conjunctuurbeeld mei op juni vrijwel stabiel - Automobielmanagement.nl

Conjunctuurbeeld mei op juni vrijwel stabiel

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is van mei op juni vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel is broos en maakt al een aantal maanden pas op de plaats.

Verbeteringen en verslechteringen hielden elkaar nagenoeg in evenwicht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets minder diep in de fase van herstel dan een aantal maanden geleden. Het consumentenvertrouwen is in juni en juli niet verder verbeterd. De indicator bleef staan op -2. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie verbeterde in juni ook niet. De indicator van het producentenvertrouwen bleef onveranderd op 0,7. De stemming onder ondernemers is voorzichtig optimistisch.De bestedingscategorieën uitvoer van goederen, bedrijfsinvesteringen en consumptie door huishoudens laten een gemengd beeld zien. Het volume van de uitvoer van goederen was in mei 2,8 procent kleiner dan in mei 2013. De bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa waren in april 5,8 procent hoger dan een jaar eerder. Huishoudens besteedden in april 0,1 procent minder aan goederen en diensten dan in april 2013. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in mei 0,5 procent hoger dan in mei 2013. Verder zijn er in juni 464 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard.

Het beeld van de arbeidsmarkt is wisselend. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid nam in juni verder af naar 657 duizend. Met 8,4 procent van de beroepsbevolking is de werkloosheid echter nog altijd hoog. Het aantal banen daalde in het eerste kwartaal verder. Er waren in het eerste kwartaal wel meer vacatures dan in het vierde kwartaal van 2013. Het totaal aantal uitzenduren groeide in het eerste kwartaal van 2014 met 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De toename was iets kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Het meest recente cijfer over de economische groei betreft het eerste kwartaal van 2014.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 kromp de economie met 0,6 procent.