Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van een interne memo. Een woordvoerder van Pon bevestigde het nieuws donderdag (26 september) aan het FD.  Welke functies er zullen verdwijnen, is nog niet duidelijk. Van de ruim honderd mensen die op het hoofdkantoor in Almere werken, zou ongeveer één op drie moeten vertrekken. De rest van de ontslagen zou waarschijnlijk in Leusden vallen; in totaal gaat het om vijftig werknemers.

Wereldwijd werken twaalfduizend mensen voor het Pon-concern, dat een omzet heeft van zo’n zes miljard euro. Het bestuur van Pon ontsnapt niet aan de personele aanpassingen en wordt sterk uitgedund: Erik van ‘t Hof en Göran Carlson treden voor het einde van dit jaar terug. Rob Oudshoorn (afkomstig van Vredestein) blijft nog tot 30 april volgend jaar. Daarna resteren alleen Janus Smalbraak (ceo), Bas Sprong (cfo) en topman David Turner van Pon Noord-Amerika. ‘De organisatie moet wendbaarder worden en efficiënter’, schrijft Pon in een interne memo, zo meldt het FD.
Ook Pon kampt met tegenvallende resultaten. In 2013 verkocht  het bedrijf fors minder nieuwe auto’s, terwijl daarin het aandeel kleinere auto’s steeg. Dat drukt vanzelfsprekend op de marge. Voor  2014 houdt de Nederlandse autobranche rekening met 370 duizend nieuwe auto’s, het slechtste verkoopresultaat sinds 1969. "Het aantrekken van de automarkt laat langer op zich wachten", laat een woordvoerder van Pon aan het FD weten. "De organisatie kan met minder mensen toe."

Het vertrek van de bestuursleden zou te maken hebben met de groei van het bedrijf in het buitenland. "Daarom is ervoor gekozen diverse activiteiten op lokaal niveau te organiseren in plaats vanuit Nederland. Een logisch gevolg van het verleggen van deze verantwoordelijkheden is het verkleinen van het bestuur en het verminderen van de staffuncties."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding