In deze nieuwsbrief zegt Harry Wijnands (Landelijk Coördinatiecentrum Auto (LCA) van de Belastingdienst) dat de eigenaar een deel van de BPM kan terugkrijgen wanneer een auto naar een andere EU Lid Staat geëxporteerd worden. "Voor schadeauto’s geldt de BPM-teruggaaf niet. De autohandelaren die misbruik maken van de regels en wel teruggaaf claimen, worden de komende tijd gecontroleerd."

WOK-status

Verzekeraars bieden schadeauto’s aan op een internetveiling voor erkende autohandelaren. Deze hebben een WOK status (Wachten op Keuring). Volgens Wijnands Zijn er autohandelaren die zo’n auto direct uitschrijven en exporteren: "Vervolgens vragen ze de BPM terug. Die krijgen ze ook, want er is immers geen WOK-status zichtbaar." Autohandelaren die zich hieraan schuldig maken kunnen veel hogere biedingen doen dan autohandelaren die zich aan de regels houden. Die laatste groep vraagt immers om een BPM-teruggaaf: "Het gevolg is dat de eerlijke autohandelaren veel minder kans maken om op de veiling een schadeauto te bemachtigen."

Aanpak

Als bij een controle door de fiscus blijkt dat ten onrechte BPM is terugbetaald, moet de autohandelaar dit bedrag terugbetalen. Indien het een frauduleuze handeling betreft, kan de Belastingdienst een forse boete opleggen.

Bron: Autoschadeportaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding