Oordeel rechter: UberPOP moet stoppen

Het bedrijf Uber moet stoppen met de goedkope taxidienst UberPOP. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag besloten.

Uber had zelf een zaak aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Zelfstandige chauffeurs die met UberPOP tegen betaling personen vervoeren in een auto overtreden de Taxiwet als zij niet over een vergunning beschikken. De app Uber is zelf strafbaar, omdat zij nauw met de illegale chauffeurs samenwerkt en meedeelt in hun opbrengsten.

Uber wilde dat de rechter een besluit van het ministerie zou schorsen. In dat besluit staat dat Uber op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot honderdduizend euro moet stoppen met het goedkope taxivervoer, omdat daarmee de Wet personenvervoer wordt overtreden.

Wet omzeilen

Uberpop is een populaire app waarmee mensen snel een goedkope taxi kunnen bestellen. Daarbij omzeilt de app bestaande regelgeving voor taxichauffeurs, die een wettelijke licentie moeten hebben om misstanden in de branche tegen te gaan.

De moderne app-startup vindt dat de Nederlandse wetgeving een veel te grote beperking oplevert voor de vrije markt. "Wij vinden de huidige wet verouderd en onduidelijk", aldus Niek van Leeuwen, de directeur van Uber Nederland.

Vier Amsterdamse UberPOP-chauffeurs kregen eerder al een boete van 1500 euro wegens illegaal taxivervoer. Daarnaast kregen ze een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. Al die maatregeling blijven in stand maandag, inclusief een dwangsom voor het bedrijf Uber zelf van 100.000 euro.

Oordeel rechter: UberPOP moet stoppen - Automobielmanagement.nl

Oordeel rechter: UberPOP moet stoppen

Het bedrijf Uber moet stoppen met de goedkope taxidienst UberPOP. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag besloten.

Uber had zelf een zaak aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Zelfstandige chauffeurs die met UberPOP tegen betaling personen vervoeren in een auto overtreden de Taxiwet als zij niet over een vergunning beschikken. De app Uber is zelf strafbaar, omdat zij nauw met de illegale chauffeurs samenwerkt en meedeelt in hun opbrengsten.

Uber wilde dat de rechter een besluit van het ministerie zou schorsen. In dat besluit staat dat Uber op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot honderdduizend euro moet stoppen met het goedkope taxivervoer, omdat daarmee de Wet personenvervoer wordt overtreden.

Wet omzeilen

Uberpop is een populaire app waarmee mensen snel een goedkope taxi kunnen bestellen. Daarbij omzeilt de app bestaande regelgeving voor taxichauffeurs, die een wettelijke licentie moeten hebben om misstanden in de branche tegen te gaan.

De moderne app-startup vindt dat de Nederlandse wetgeving een veel te grote beperking oplevert voor de vrije markt. "Wij vinden de huidige wet verouderd en onduidelijk", aldus Niek van Leeuwen, de directeur van Uber Nederland.

Vier Amsterdamse UberPOP-chauffeurs kregen eerder al een boete van 1500 euro wegens illegaal taxivervoer. Daarnaast kregen ze een dwangsom van 10.000 euro per overtreding. Al die maatregeling blijven in stand maandag, inclusief een dwangsom voor het bedrijf Uber zelf van 100.000 euro.