Overheid int 5,5 miljard aan wegenbelasting in 2015

De overheid verwacht in 2015 zo’n 5,5 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te innen, 69 miljoen meer dan in 2014. Het grootste deel, bijna 4 miljard euro, is bestemd voor het Rijk. Ruim 1,5 miljard euro is bestemd voor de provincies.

Dit meldt het CBS. Het provinciale deel stijgt volgend jaar procentueel gezien iets meer dan het rijksdeel, maar tussen de provincies zijn wel grote verschillen. Zes provincies verhogen hun tarieven voor de zogenoemde opcenten niet. In Friesland stijgt het opcententarief het meest, met ruim 4 procent. Friesland verhoogt het tarief extra voor de realisatie van een autoweg tussen Dokkum en Nijega. Provincies en Rijk zijn vrij in de besteding van de wegenbelasting. Ze hoeven het geld niet aan wegen te besteden.

De opbrengst van de wegenbelasting is in de periode 2006-2015 gestaag toegenomen, van zo’n 3,8 miljard euro tot 5,5 miljard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Overheid int 5,5 miljard aan wegenbelasting in 2015 - Automobielmanagement.nl

Overheid int 5,5 miljard aan wegenbelasting in 2015

De overheid verwacht in 2015 zo’n 5,5 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te innen, 69 miljoen meer dan in 2014. Het grootste deel, bijna 4 miljard euro, is bestemd voor het Rijk. Ruim 1,5 miljard euro is bestemd voor de provincies.

Dit meldt het CBS. Het provinciale deel stijgt volgend jaar procentueel gezien iets meer dan het rijksdeel, maar tussen de provincies zijn wel grote verschillen. Zes provincies verhogen hun tarieven voor de zogenoemde opcenten niet. In Friesland stijgt het opcententarief het meest, met ruim 4 procent. Friesland verhoogt het tarief extra voor de realisatie van een autoweg tussen Dokkum en Nijega. Provincies en Rijk zijn vrij in de besteding van de wegenbelasting. Ze hoeven het geld niet aan wegen te besteden.

De opbrengst van de wegenbelasting is in de periode 2006-2015 gestaag toegenomen, van zo’n 3,8 miljard euro tot 5,5 miljard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding