Het extra krediet waarmee het bedrijf op 2 december schermde toen het uitstel van betaling verkreeg, is niet tijdig gearriveerd. Het faillissement betreft zowel Spyker Automobielen B.V. als Spyker Events & Branding B.V.

In een persverklaring toont oprichter en CEO Victor Muller zich strijdbaar. "Geen van de ambities die we hadden toen we Spyker vijftien jaar geleden oprichtten verdwijnt door de gebeurtenissen van vandaag. Wat mij betreft is dit niet het einde. Het is zelfs niet het begin van het einde, maar is, misschien, het einde van het begin, om Winston Churchill te citeren."

Verder stelt Muller door te zullen gaan om Spyker zo snel als mogelijk weer overeind te krijgen. Ook wil hij verder op het ingeslagen pad om een elektrische sportwagen te ontwikkelen in samenwerking met een vliegtuigbouwer. Het faillissement is het slotstuk van een reeks financiële verwikkelingen waarin het bedrijf dit jaar verkeerde. Zo kon Muller begin vorige maand ternauwernood voorkomen dat hij wegens een huurachterstand zijn fabriek in Zeewolde binnen zeven dagen leeg moest opleveren.