"De autoverkoop krijgt in 2015 een impuls door een hogere vervangingsvraag en aanscherping van het fiscale stelsel in 2016", aldus de vandaag verschenen publicatie ‘Ondernemen in 2015′. Daarin belicht de bank van zestig sectoren de belangrijkste economische ontwikkelingen.

Het aantal nieuw geregistreerde personenauto’s zal naar verwachting stijgen naar 465 duizend. De opmars is te danken aan een grotere zakelijke vervangingsvraag. Een aanzienlijk deel van de afzet uit de qua verkoop goede jaren 2011 en 2012 kan komend jaar en in 2016 in aanmerking komen voor vervanging. Fiscale aanscherping van de bijtelling zal een deel van de zakelijke registraties naar voren trekken, zodat 2016 "waarschijnlijk weer een terugval kent."

De particuliere markt blijft tegelijkertijd zwak. Wel verwacht ING Economisch Bureau dat private lease de komende jaren "een belangrijk fenomeen kan worden in deze markt en particuliere automobilisten weer richting nieuwe auto’s kan trekken." Voor dealers is een pro-actief marketingbeleid op het gebied van aftersales steeds meer noodzaak geworden om de werkplaats te vullen. "Niet iedereen zal hierin mee kunnen."

Behalve de automotive branche zullen ook notarissen en de flexbranche (uitzendwereld) betere zaken gaan doen. Sowieso wint komend jaar het herstel van de Nederlandse economie aan kracht. De groeiraming bedraagt 1,4 procent, met dank aan consumenten die weer wat durven besteden, de aantrekkende woningbouw en bedrijven die meer gaan investeren in vooral machines, software en computers. Grootste trekker van de groei wordt de binnenlandse vraag en niet langer de export. De economische activiteit verspreidt zich over meer sectoren en is ook voelbaar op de arbeidsmarkt. Veel mensen zullen hierdoor een hogere ‘economische gevoelstemperatuur’ ervaren", aldus ING hoofdeconoom Marieke Blom.

 ING – Ondernemen in 2015 – december 2015.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding