‘Een pilot met 25 deelnemende bedrijven werd vorig jaar al met succes afgerond’, vertelt Jolanda Janssen, senior beleidsadviseur arbeidsmarkt bij OOM. ‘Met de komst van het Sectorplan metaal is het Kennis Houvast!-traject daarin ondergebracht waardoor er weer ruimte is voor 40 bedrijven. Hiervan zijn er nu al 15 ingevuld , dus is er nog ruimte voor 25 bedrijven’, vertelt de beleidsadviseur. ‘En mochten er zich meer bedrijven aanmelden dan er ruimte voor is, dan passen we daar wel een mouw aan. Daar vinden we vast wel ruimte voor binnen het sectorplan.’

Continuïteit

Voor de continuïteit van de bedrijfsvoering is het belangrijk dat ervaren werknemers hun kennis met jongere collega’s delen. Helaas schiet dat er in de praktijk maar al te vaak bij in. OOM-regiomanager Maarten van het Schip: ‘Soms beseffen werkgevers niet over hoeveel kennis een ervaren medewerker beschikt, en hoe onthand ze zijn als die het bedrijf verlaat. Het gebeurt ook dat werkgevers zich er wel van bewust zijn, maar niet weten hoe ze die kennis kunnen behouden. Zij schuiven het probleem voor zich uit, tot het te laat is.’

Drie gesprekken

Om werkgevers te helpen bij het behouden van belangrijke kennis voor hun bedrijf, biedt OOM nu veertig bedrijven de mogelijkheid om kosteloos een Kennis Houvast!-traject te volgen. Kennis Houvast! bestaat uit drie gesprekken. Na een intake met de directeur/hoofd HR volgt een interview met de ervaren medewerker. Op basis van de gesprekken wordt een rapport geschreven. De belangrijkste bevindingen uit het rapport worden gedeeld in een afsluitend adviesgesprek met de directie/hoofd HR. Desgewenst is ondersteuning mogelijk bij de uitvoering van de adviezen uit het rapport.

Eyeopener

Regiomanager Maarten van het Schip: ‘Kennis Houvast! is voor werkgevers echt een eyeopener. Na het traject hebben ze precies in beeld over welke kennis de ervaren medewerker beschikt en wat het betekent als die het bedrijf verlaat. Maar ze weten ook welke mogelijkheden er zijn om kennis te delen.’ En die zijn vaak helemaal niet zo ingewikkeld, legt hij uit: ‘Laat bijvoorbeeld die ervaren collega zijn netwerk delen met zijn opvolger via LinkedIn, of nodig die jonge collega ook uit bij het MT overleg.’

 

Aanmelden kan via http://www.oom.nl/OOM_Nieuws/Behoud_belangrijke_kennis_voor_uw_bedrijf

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding