Dit is de conclusie na de uitspraak van het Hof in Den Haag in het spoedappèl dat Bovag had ingesteld tegen PMT. Bovag verklaart tevreden te zijn met de uitspraak omdat hiermee veel onduidelijkheid voor Bovag-leden wordt weggenomen en de weg vrij is voor nieuwe cao-afspraken.  Met de uitspraak van het Hof is nu duidelijk dat werkgevers in de sector Motorvoertuig- en Tweewielerbedrijf de premieverdeling (werkgeversdeel 53,2% en het werknemersdeel 46,8% van de totale premie) kunnen hanteren zoals die ooit door vakbonden en Bovag is afgesproken. Dat scheelt tussen de 1,6% en 1,8 % van de loonsom ten opzichte van de situatie dat de werkgevers de nieuwe (VPL-)premieverdeling hadden moeten gaan hanteren, wat opgeteld zo’n veertig miljoen euro loonkostenstijging per jaar zou hebben betekend. Deze dreiging was de reden dat Bovag vorig jaar de rechtszaak tegen het pensioenfonds PMT is begonnen.

Schone lei cao

Wat Bovag betreft, is het nu zaak de cao-onderhandelingen weer vlot te trekken. Bovag en bonden kunnen immers met een schone lei beginnen, nu er duidelijkheid is over de verdeling van de pensioenpremie. De gesprekken over een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf waren stilgelegd na de derde ronde, in afwachting van het oordeel van de rechter. Bovag zegt in de nieuwe onderhandelingen weer vol te zullen inzetten op ‘moderniseren en flexibiliseren van de cao MvT’.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding