Begin dit jaar telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 300.000 personenwagens van 25 jaar of ouder. Dat waren er circa 14.000 minder dan een jaar eerder, zo werd afgelopen donderdag bekend.

Terugval door aanscherping regels wegenbelasting

Vooral van diesel- en lpg-auto’s van 25 tot 40 jaar oud rijden er minder rond. Het aantal oude auto’s neemt voor het tweede jaar op rij af. Daarvoor kwamen er jaarlijks telkens meer oldtimers bij.

De terugval heeft volgens het CBS vooral te maken met het aanscherpen van de regels voor de wegenbelasting. Tot 2012 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting.

Vanaf 1 januari 2014 zijn alleen auto’s van 40 jaar of ouder nog volledig wegenbelastingvrij. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om een oldtimer te hebben en zijn er meer geëxporteerd of gesloopt. Voor auto’s op benzine met een eerste toelating tussen 1973 en 1987 geldt een overgangsregeling met een mrb-kwarttarief.

Het aantal auto’s dat minstens 40 jaar geleden voor het eerst op de weg verscheen, neemt wel nog steeds toe. Begin 2015 waren dit er 122.000, en dat is 8.500 meer dan een jaar eerder.

Kritiek

De stichting Autobelangen voert al jaren strijd tegen regels die oldtimerbezitters benadelen. Initiatiefnemer Wouter van Embden is niet verrast door de daling. "We hopen op een versoepeling van de wet. Die gaat veel te ver en levert wat betreft inkomsten niet op wat staatssecretaris Wiebes heeft beloofd." Het kabinet rekent structureel op 153 miljoen aan extra belastinginkomsten door de strengere wet. Volgens de staatssecretaris wordt die doelstelling gehaald.

Handel ingestort

De markt voor oldtimers is ingrijpend veranderd. "De handel in jonge oldtimers stortte helemaal in toen bekend werd dat de wet ging veranderen", zegt een autohandelaar. "We verkochten veel onderdelen in Nederland, maar nu zijn we veel meer actief in het buitenland. Andere Europese landen zijn minder streng op oldtimers."

Meeste oldtimers op Terschelling

Nederland heeft een wagenpark van bijna 8 miljoen personenauto’s. Daarvan is 3,7 procent oldtimer. Van alle gemeenten heeft Almere relatief de minste oldtimers. Slechts 0,6 procent van de 228.671 personenauto’s die Almere telt is 25 jaar of ouder. Terschelling heeft relatief de meeste oude auto’s. Van de 2222 auto’s op het eiland zijn er 227 oldtimer. Dat is ruim 10 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding