Hoofddirecteur Jan Mooren van VDL Groep  verklaart tegenover het Financieele Dagblad  dat de beperking van de productie betekent dat er bij de autofabriek ‘tientallen arbeidsplaatsen op de tocht komen te staan’. Het zou daarbij vooral om tijdelijke banen gaan. BMW houdt er rekening mee dat VDL Nedcar de eerder afgesproken productie-aantallen van de driedeurs hatchback niet kan halen. Vakbonden hebben gedurende het afgelopen halve jaar al drie dagen de productie geheel platgelegd en afgelopen vrijdag 8 januari is gestaakt bij Nedcar en ook maandag (11 januari) wordt er gestaakt voor een nieuwe cao in de grootmetaal. De onderhandelingen daarover verkeren sinds eind april 2015 in een impasse.

Honderden auto’s per dag
Op een normale werkdag worden door Nedcar een paar honderd auto’s gemaakt. In Born wordt sinds kort in opdracht van BMW ook de nieuwe cabriolet van Mini gemaakt. Die wordt exclusief in Born geproduceerd terwijl de driedeurs hatchback ook in het Engelse Oxford wordt geproduceerd.  Directeur Mooren zegt dat BMW nu een deel van de productie van de hatchback naar Oxford gaat verplaatsen maar BMW heeft zelf geen rechtstreeks verband gelegd met de vakbondsacties, aldus het FD.

Mooren houdt de vakbonden rechtstreeks verantwoordelijk voor de vermindering van tientallen arbeidsplaatsen in Born. Hij stoort zich aan het feit dat bij de maandenlange estafettestakingen een klein aantal bedrijven het zwaar te verduren heeft gehad. Met name VDL Nedcar en de truckfabrikanten DAF en Scania waren mikpunt van de vakbondsacties. Ook bij andere bedrijven van VDL Groep is soms gestaakt.

Sinds juli van 2014 rollen bij Nedcar auto’s van het merk Mini van de band. VDL Nedcar is daarbij een onafhankelijke producent die in opdracht van derden auto’s produceert. Bij de autofabriek werken een kleine tweeënhalf duizend mensen. Pas geleden nog maakte VDL Nedcar bekend een paar honderd mensen te willen aannemen. Hoe groot de productievermindering van de kant van BMW nu uiteindelijk zal zijn, kan directeur Mooren nog niet zeggen. Het is volgens hem ook afhankelijk van het verloop van de stakingsacties en in hoeverre de productie de komende tijd wordt gehinderd. Maar het zou al helpen als de stakingen van maandag niet doorgaan, zegt hij in het FD.