Nieuwe financiële basis voor snellaadnetwerk Fastned

Het Nederlandse Fastned, dat inmiddels vijftig snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg exploiteert, heeft financiële zekerheid voor de komende drie jaar geregeld. Hiermee wordt de periode overbrugd voordat een serieuze laadmarkt voor ev’s is ontstaan en een behoorlijk aantal stations winstgevend zal kunnen zijn.

Met de recente aankondigingen van de tweede generatie betaalbare elektrische auto’s breekt elektrisch rijden definitief door, verwacht Fastned. Volkswagen, Tesla, Audi, BMW, Hyundai, Mitsubishi, Volvo en Nissan introduceren in 2017 en 2018 hun tweede generaties elektrische auto’s. Deze auto’s krijgen veel grotere accu’s, waarmee een reikwijdtes vanaf driehonderd kilometer mogelijk worden. Ook zal het laden op nog hogere vermogens gebeuren waardoor laden steeds meer op tanken  gaat lijken.

Parallel met de groeiende ev-markt ziet Fastned dat het gebruik van haar laadstations snel toeneemt. Fastned zegt  ‘al maanden’ met ruim tien procent per maand in omzet, afzet en aantal klanten te groeien. De verwachting is daardoor dat de eerste laadstations medio volgend jaar het break-even point zullen bereiken. Fastned denkt ook dat, nu alleen volledig elektrische auto’s nog een bijtelling van vier procent hebben, dit punt nog verder naar voren zou kunnen komen te liggen.

In aanloop naar dit moment heeft Fastned in overleg met zijn financiers een solide financiële basis gecreëerd waarmee alle operationele kosten voor de komende drie jaar zijn gedekt. Financieringsmaatschappij Breesaap heeft zijn lening uitgebreid naar tien miljoen euro. De looptijd van leningen van Breesaap en Stichting Flowfund zijn met twee jaar verlengd tot 31 december 2018. Voorts is de geaccumuleerde rente van beide financiers tot 31 december 2015 geconverteerd naar certificaten Fastned, tegen een koers van tien euro per stuk. Beide financiers behouden gedurende de looptijd van de leningen het recht om zowel de rente als de lening te converteren tegen deze koers.

Bovendien heeft mede-oprichter Bart Lubbers met zijn persoonlijke financieringsmaatschappij  Wilhelmina-Dok BV voor de komende drie jaar een werkkapitaalfaciliteit beschikbaar gesteld van vijf miljoen euro. Hiermee zijn de operationele kosten van Fastned tot 2019 gedekt.

Om de bouw van nieuwe stations in Nederland en Europa te financieren, is Fastned van plan om in de eerste helft van 2016 opnieuw certificaten van aandelen uit te geven.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Nieuwe financiële basis voor snellaadnetwerk Fastned - Automobielmanagement.nl

Nieuwe financiële basis voor snellaadnetwerk Fastned

Het Nederlandse Fastned, dat inmiddels vijftig snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg exploiteert, heeft financiële zekerheid voor de komende drie jaar geregeld. Hiermee wordt de periode overbrugd voordat een serieuze laadmarkt voor ev’s is ontstaan en een behoorlijk aantal stations winstgevend zal kunnen zijn.

Met de recente aankondigingen van de tweede generatie betaalbare elektrische auto’s breekt elektrisch rijden definitief door, verwacht Fastned. Volkswagen, Tesla, Audi, BMW, Hyundai, Mitsubishi, Volvo en Nissan introduceren in 2017 en 2018 hun tweede generaties elektrische auto’s. Deze auto’s krijgen veel grotere accu’s, waarmee een reikwijdtes vanaf driehonderd kilometer mogelijk worden. Ook zal het laden op nog hogere vermogens gebeuren waardoor laden steeds meer op tanken  gaat lijken.

Parallel met de groeiende ev-markt ziet Fastned dat het gebruik van haar laadstations snel toeneemt. Fastned zegt  ‘al maanden’ met ruim tien procent per maand in omzet, afzet en aantal klanten te groeien. De verwachting is daardoor dat de eerste laadstations medio volgend jaar het break-even point zullen bereiken. Fastned denkt ook dat, nu alleen volledig elektrische auto’s nog een bijtelling van vier procent hebben, dit punt nog verder naar voren zou kunnen komen te liggen.

In aanloop naar dit moment heeft Fastned in overleg met zijn financiers een solide financiële basis gecreëerd waarmee alle operationele kosten voor de komende drie jaar zijn gedekt. Financieringsmaatschappij Breesaap heeft zijn lening uitgebreid naar tien miljoen euro. De looptijd van leningen van Breesaap en Stichting Flowfund zijn met twee jaar verlengd tot 31 december 2018. Voorts is de geaccumuleerde rente van beide financiers tot 31 december 2015 geconverteerd naar certificaten Fastned, tegen een koers van tien euro per stuk. Beide financiers behouden gedurende de looptijd van de leningen het recht om zowel de rente als de lening te converteren tegen deze koers.

Bovendien heeft mede-oprichter Bart Lubbers met zijn persoonlijke financieringsmaatschappij  Wilhelmina-Dok BV voor de komende drie jaar een werkkapitaalfaciliteit beschikbaar gesteld van vijf miljoen euro. Hiermee zijn de operationele kosten van Fastned tot 2019 gedekt.

Om de bouw van nieuwe stations in Nederland en Europa te financieren, is Fastned van plan om in de eerste helft van 2016 opnieuw certificaten van aandelen uit te geven.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding