De verkooppiek in het laatste kwartaal is veroorzaakt door de aanscherping van fiscale bijtellingsregels voor leaserijders per 1 januari. Dat leverde Stern een fikse winststijging op. De beursgenoteerde dealergroep behaalde over heel 2015 een omzet van 1,1 miljard euro, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. De nettowinst is meer dan verdrievoudigd tot ruim elf miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op een kleine negentien miljoen euro, bijna vijf keer zoveel als in 2014. Afgezien van eenmalige posten was het resultaat voor belastingen het hoogste uit de geschiedenis van Stern.

In totaal wist Stern vorig jaar ruim 24 duizend nieuwe personenwagens te verkopen, een kwart meer dan in 2014. Het marktaandeel steeg van 5,0 naar 5,4 procent.  Ook het aantal verkochte bedrijfswagens ging met een kwart omhoog tot vijfduizend stuks. De dealerbedrijven van Stern verkochten samen 24,5 duizend occasions, 6,6 procent meer dan in 2014. In de eerste maanden van 2016 profiteerde Stern ook nog van de verkooppiek als gevolg van de verandering van de bijtellingsregels. Dat komt doordat een deel van de eind 2015 geregistreerde voertuigen nog moest worden afgeleverd.

Maar het aantal registraties zal dit jaar duidelijk lager liggen dan in 2015. Dat geldt echter niet per se ook voor de omzet van Stern, omdat die meer in de pas loopt met het aantal afleveringen. Bovendien kan eind dit jaar opnieuw een piek worden verwacht omdat de leaseregels in 2017 verder worden aangescherpt. ‘Na een fiscaal gedreven eindspurt in het vierde kwartaal van 2015 houden wij rekening met een veel gelijkmatiger verloop van de business in 2016. Per saldo zal het aantal registraties van personenauto’s in 2016 duidelijk lager uitvallen dan in 2015.’

Stern meldt ook dat in 2016 meer focus wordt aangebracht in Stern Mobility Services. Nieuwe strategische initiatieven, zoals Mango Mobility en Stern Logistiek, worden tegenwoordig rechtstreeks aangestuurd door het directieteam. De twaalf vestigingen van Sternschade gaan verder onder de naam SternPoint waarmee men wil aangeven dat de schadeherstelactiviteiten worden uitgebreid met bijvoorbeeld autoruitherstel, quick service en bandenwissels.  Men wil de SternPoints autonoom en via gerichte acquisities laten uitbreiden tot een landelijke netwerk.   

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding