Doordat fabrikanten hun auto’s steeds beter beveiligen, richten autodieven zich meer op oudere auto’s, die vaak worden gestript waarna de onderdelen apart worden verkocht. In de categorie jonge auto’s (0-3 jaar) daalde het aantal diefstallen met 32 procent, zo meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), een samenwerkingsverband van RDW, politie, verzekeraars en belastingdienst. Auto’s worden beter beveiligd, maar door meer uitwisseling van informatie tussen landen wordt het ook lastiger ze elders opnieuw te registreren. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit verwacht dat, als deze lijn zich blijft voortzetten, er in 2016 uiteindelijk minder dan 10.000 auto’s gestolen zullen worden. Kleine smet op het blazoen is de daling van het terugvindpercentage. Dat was in de eerste helft van dit jaar 34,1 procent, terwijl er in dezelfde periode van 2015 meer auto’s (34,7 procent) werden teruggevonden. Opvallend is dat hoe ouder de auto is, des te groter de kans dat hij wordt teruggevonden. Zo kan de politie bijna tweederde van de auto’s in de leeftijdscategorie 16 t/m 19 jaar weer bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgen. Die zijn blijkbaar te oud om lucratief te zijn voor een stripklus.

Auto’s van het merk Volkswagen werden in het eerste half jaar van dit jaar 1.423 keer gestolen. Daarmee is dit merk het populairst bij autodieven. Van die 1.423 exemplaren waren er 670 van het Golf type en 524 een Polo. Op de tweede plek eindigde BMW met 444 gestolen auto’s, waarvan 198 stuks van de 3-series, gevolgd door Audi met 386 ontvreemde exemplaren. De A4 was met 108 gestolen exemplaren het meest in trek. De top5 wordt gecomplementeerd door Opel en Renault, die respectievelijk 276 en 265 keer gestolen worden. De meest gewilde modellen bij deze merken waren de Corsa (159 stuks) en de Clio (114). Relatief gezien ligt het diefstalrisico (het aantal gestolen exemplaren in relatie tot het aantal exemplaren dat in Nederland rondrijdt) ligt het hoogst bij de Audi A5. Met 81 gestolen exemplaren is 0,7 procent van het actuele wagenpark (11.550 stuks) ontvreemd. De Polo staat op nummer twee met een diefstalrisico van 0,21 procent.