In die laatste categorie daalde het diefstalcijfer met 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 4776 personenauto’s gestolen. Zet deze daling door, dan kan het totale aantal personenauto diefstallen in 2016 zelfs voor het eerst onder de 10.000 voertuigen uit komen.

De daling lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Fabrikanten beveiligen jonge auto’s steeds beter. Daarnaast wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren.

Criminelen zoeken hun toevlucht tot het ‘strippen’ van gestolen auto’s, waarbij zij de onderdelen verkopen. Ze richten zich daarbij meer op de iets oudere auto’s (4-7 jr.). Daarom richten de samenwerkende partijen binnen AVc zich in toenemende mate op de aanpak van handel in gestolen onderdelen.

Niet alleen de diefstal van personenauto’s daalt. Ook het aantal gestolen vrachtwagens (- 27 %), motoren (-15 %), aanhangwagens & opleggers (-21%) en bromfietsen ( -7 %) laat een dalende trend zien. Maar het aantal gestolen lichte bedrijfswagens laat, na een eerdere daling in 2015, weer een lichte stijging zien (+4%).

Bron: Trends in Autolease 

Diefstal