DAF kan Haagse subsidies houden

DAF hoeft de subsidie die het van Den Haag heeft ontvangen om al geleverde vrachtwagens uit te rusten met een roetfilter niet terug te storten nu het bedrijf een boete heeft gekregen van de Europese Commissie wegens illegale kartelafspraken met de concurrenten. Dat heeft minister Kamp van economische zaken laten weten in antwoord op kamervragen.

DAF werd onlangs een boete opgelegd van 753 miljoen euro wegens haar aandeel in het vrachtwagenkartel. De Europese fabrikanten hebben tussen 1997 en 2011 illegale prijsafspraken gemaakt. Ook hebben ze volgens Brussel de invoering van nieuwe technologie voor schone motoren bewust vertraagd.

In dezelfde periode heeft de Nederlandse regering DAF en truckdealers in totaal 44 miljoen subsidie verleend voor het achteraf installeren van roetfilters. Daarnaast ontving DAF ook 11,7 miljoen als steun voor technologie-ontwikkeling. Het feit dat DAF veroordeeld is wegens illegale praktijken betekent niet dat ook die overheidsbijdragen geretourneerd moeten worden, heeft Kamp duidelijk gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

DAF kan Haagse subsidies houden - Automobielmanagement.nl

DAF kan Haagse subsidies houden

DAF hoeft de subsidie die het van Den Haag heeft ontvangen om al geleverde vrachtwagens uit te rusten met een roetfilter niet terug te storten nu het bedrijf een boete heeft gekregen van de Europese Commissie wegens illegale kartelafspraken met de concurrenten. Dat heeft minister Kamp van economische zaken laten weten in antwoord op kamervragen.

DAF werd onlangs een boete opgelegd van 753 miljoen euro wegens haar aandeel in het vrachtwagenkartel. De Europese fabrikanten hebben tussen 1997 en 2011 illegale prijsafspraken gemaakt. Ook hebben ze volgens Brussel de invoering van nieuwe technologie voor schone motoren bewust vertraagd.

In dezelfde periode heeft de Nederlandse regering DAF en truckdealers in totaal 44 miljoen subsidie verleend voor het achteraf installeren van roetfilters. Daarnaast ontving DAF ook 11,7 miljoen als steun voor technologie-ontwikkeling. Het feit dat DAF veroordeeld is wegens illegale praktijken betekent niet dat ook die overheidsbijdragen geretourneerd moeten worden, heeft Kamp duidelijk gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding