Tussen verdienen en krijgen zitten soms echter vervelende verschillen zo bleek weer eens. Equipvak was namelijk een lust voor het oog met helaas te weinig bezoekers om dit op waarde te schatten. En natuurlijk gaat het niet om kwantiteit maar om kwaliteit van de beursganger, toch gaat het mij echt te ver om het dan maar een succes te noemen.

Mijn pet gaat overigens diep af voor de mannen die het initiatief hebben genomen om Equipvak te organiseren. Verstandige mannen die enthousiasme en kennis wisten te paren aan ogenschijnlijk reële verwachtingen. Zij kunnen met opgeheven hoofd het pand verlaten en kunnen er trots op zijn het gewoon een keer geprobeerd te hebben. Intussen krabben zij zich natuurlijk ook achter de oren en de eerste analyses waarom het publiek thuis bleef zijn dan ook al losgebarsten. Te warm, verkeerde locatie, verkeerde data?

Mijn gevoel is dat we de tijd van vakbeurzen achter ons gaan laten. Je vakmatig oriënteren op een beurs lijkt inmiddels passé, en ik durf wel te claimen dat het web hier een negatieve rol speelt. Al jaren zijn alle relevante vaknieuwtjes met een muisklik binnen te halen. En nieuwtjes waren altijd één van de redenen om naar zo’n evenement te komen.

Elkaar even in de ogen kijken blijkt ook geen reden meer te zijn om naar een vakbeurs te komen, want je ziet er dezelfde verkopers die je een week eerder nog hebt gesproken. Tot slot zijn er de congressen die doelgroepen bij elkaar brengen, kennis verspreiden en uitstekend werken als netwerkgelegenheid.

Volgens mij is de tijd van grote beurzen voorbij. Of er moet zoiets bijzonders georganiseerd worden dat we er alsnog voor in de auto stappen. Maar wat dat moet zijn is mij nog niet duidelijk.