De Rabobank schat dat de autoverkopen dit jaar zullen uitkomen op zo’n 395.000, een slordige 12% onder het niveau van 2015. Het aantal leaseregistraties laten in de eerste zeven maanden al een min zien van 16 procent. Vooral de daling in juli is opvallend scherp, stelt de Rabobank. Die maand daalde de leaseverkopen met bijna 29 procent. Alleen in januari (dus kort na fiscale veranderingen) was er van een soortgelijke, forse daling sprake.

Het beeld voor de komende maanden zal, volgens de Rabobank, worden bepaald door de negatieve vergelijking met (leasetopjaar) 2015, maar anderzijds toch ook positief beïnvloed worden door lastminute verkoop van plug-in’s, die namelijk volgend jaar naar het algemene bijtellingstarief van 22 procent opgetrokken worden. De bank noemt de autoverkoop en leaseregistraties in hoge mate ‘volatiel’ door de economie, koopkracht, consumentenvertrouwen en last but not least het, grillige, fiscale regime. 

Mitsubishi Outlander
Wat betreft die plug-in hybrides, maar ook vol-elektrische auto’s, de meesten zijn alweer op hun retour in de kwakkelende automarkt, stelt de bank. De verkoop van nieuwe auto’s ligt inmiddels ruim 5% onder 2015. Van de iconische Mitsubishi Outlander werden in de eerste zeven maanden van dit jaar nog maar 480 stuks verkocht (tegen nu 15% bijtelling) tegenover 3.245 stuks (tegen toen nog 7% bijtelling) in dezelfde periode van 2015, een min van 85%. Als percentage van het totaal aantal registraties lag dit voor PHEV’s op 3,2% in 2014, 9,2% in 2015 en een luttele 2,1% in 2016.

Opvallend is verder dat naast plug-in auto’s nu ook de meeste vol-elektrische auto’s met verminderde belangstelling te kampen hebben, dit ondanks de onverminderd aantrekkelijke voorwaarden waartegen dergelijke auto’s gekocht en gereden kunnen worden. Dit blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door Aumacon.

Tesla Model S
Van de onbetwiste EV nummer één, de Tesla Model S, werden in de eerste zeven maanden 913 stuks verkocht, tegenover 976 stuks in dezelfde periode van 2015. Alleen de nummer twee in dit segment, de Nissan Leaf, weet haar cijfers te verbeteren; 420 stuks in de eerste zeven maanden van dit jaar tegenover 271 stuks in dezelfde periode 2015.

"Optimistische voorspellingen over het aantal elektrische auto’s worden afgewisseld met nuchtere, soms wat somberder dagkoersen. Het blijft werken op de lange baan", aldus Rabobank (Bron: Trends in Autoleasing).

Download hier het hele sectorrapport september