Dalende trend

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend tot september 2015. Vervolgens wisselden perioden van stijgingen en dalingen elkaar af. In augustus en september 2016 is het laagste niveau sinds augustus 2008 bereikt.

Het aantal faillissementen in de eerste negen maanden van 2016 is bijna een vijfde lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. 

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 268 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in september 2016 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel, namelijk 63. Bij de financiële instellingen en de bouwnijverheid kwam het aantal faillissementen uit op 36.

De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september veel faillissementen uitgesproken in de bouwnijverheid en de horeca.