Pon schikt met OM bij corruptie met politie-auto’s

Pon’s Automobielhandel betaalt 12 miljoen euro als schikking voor corruptie bij de aankoop van auto’s voor de politie en defensie. Met die boete wordt verdere vervolging voorkomen. Het Openbaar Ministerie vindt de regeling ‘een passende afdoening van de strafzaak’.

Pon schikt met OM bij corruptie met politie-auto’s

Tussen 2001 en 2011 waren acht werknemers van Pon betrokken bij omkoping van defensie- en politieambtenaren belast met de aanbesteding van dienstauto’s. In ruil voor hun ‘medewerking’ konden de ambtenaren een Audi goedkoper kopen of leasen en ook korting krijgen op onderhoud en materiaal. Daarnaast werd hen buitenlandse snoepreisjes aangeboden. Het OM besloot vorig jaar twee politiemensen en vier ambtenaren van defensie te vervolgen voor corruptie.

Pon liet in 2011 zelf onderzoek doen door forensische accountants naar mogelijke strafbare feiten. De resultaten van dat onderzoek heeft Pon op eigen initiatief overgedragen aan het OM, aldus een verklaring van het autobedrijf. Het OM heeft ook vastgesteld dat de huidige directie van Pon niet betrokken was bij strafbare feiten en volledig afstand heeft genomen van de omkopingspraktijken. Ook is meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek. Van de acht werknemers die door de Volkswagen- en Audi-importeur zijn ontslagen, hebben zeven met justitie een schikking getroffen. Een van hen is nog in gesprek met het OM.

De leiding van Pon’s Automobielhandel heeft direct na het beschikbaar komen van de onderzoeksresultaten een pakket maatregelen genomen, die direct zijn geëffectueerd. Zo kreeg Pon’s Automobielhandel een compleet nieuwe compliance- en integriteitsregeling, evenals een gedragscode. Ook zijn acht werknemers die bij de zaak betrokken waren ontslagen. Zeven van hen hebben een schikking met justitie getroffen, de achtste is nog in gesprek met het OM.  

Reacties

12 miljoen aan boete, maar hoeveel miljoen “verdiend” ?

Geplaatst door: JP op

En het andere schandaal van de “aanbestedingen” , wanneer horen we daarover meer? Welke koppen gaan rollen?

Geplaatst door: JP op

en ondanks deze praktijken is het hun toch weer gelukt om bij de nieuwe aanbesteding een stukje mee te “pikken”. Schandalig dat dit kan!

Geplaatst door: AH op
Pon schikt met OM bij corruptie met politie-auto’s - Automobielmanagement.nl

Pon schikt met OM bij corruptie met politie-auto’s

Pon’s Automobielhandel betaalt 12 miljoen euro als schikking voor corruptie bij de aankoop van auto’s voor de politie en defensie. Met die boete wordt verdere vervolging voorkomen. Het Openbaar Ministerie vindt de regeling ‘een passende afdoening van de strafzaak’.

Pon schikt met OM bij corruptie met politie-auto’s

Tussen 2001 en 2011 waren acht werknemers van Pon betrokken bij omkoping van defensie- en politieambtenaren belast met de aanbesteding van dienstauto’s. In ruil voor hun ‘medewerking’ konden de ambtenaren een Audi goedkoper kopen of leasen en ook korting krijgen op onderhoud en materiaal. Daarnaast werd hen buitenlandse snoepreisjes aangeboden. Het OM besloot vorig jaar twee politiemensen en vier ambtenaren van defensie te vervolgen voor corruptie.

Pon liet in 2011 zelf onderzoek doen door forensische accountants naar mogelijke strafbare feiten. De resultaten van dat onderzoek heeft Pon op eigen initiatief overgedragen aan het OM, aldus een verklaring van het autobedrijf. Het OM heeft ook vastgesteld dat de huidige directie van Pon niet betrokken was bij strafbare feiten en volledig afstand heeft genomen van de omkopingspraktijken. Ook is meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek. Van de acht werknemers die door de Volkswagen- en Audi-importeur zijn ontslagen, hebben zeven met justitie een schikking getroffen. Een van hen is nog in gesprek met het OM.

De leiding van Pon’s Automobielhandel heeft direct na het beschikbaar komen van de onderzoeksresultaten een pakket maatregelen genomen, die direct zijn geëffectueerd. Zo kreeg Pon’s Automobielhandel een compleet nieuwe compliance- en integriteitsregeling, evenals een gedragscode. Ook zijn acht werknemers die bij de zaak betrokken waren ontslagen. Zeven van hen hebben een schikking met justitie getroffen, de achtste is nog in gesprek met het OM.  

Reacties

12 miljoen aan boete, maar hoeveel miljoen “verdiend” ?

Geplaatst door: JP op

En het andere schandaal van de “aanbestedingen” , wanneer horen we daarover meer? Welke koppen gaan rollen?

Geplaatst door: JP op

en ondanks deze praktijken is het hun toch weer gelukt om bij de nieuwe aanbesteding een stukje mee te “pikken”. Schandalig dat dit kan!

Geplaatst door: AH op