In het rapport stelt ING dat het aantal startende ondernemers stijgt, maar dat het aantal franchisevestigingen al ruim 5 jaar blijft steken op circa 30.000 en de omzet rond de 31 miljard euro. Van alle vestigingen in de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening is momenteel 4,5% een franchisevestiging. In 2007 was dit nog 6%. Binnen de horeca is groei, maar in de zakelijke dienstverlening is de groei minder snel dan het totale aantal dienstverleners en in de non-food detailhandel loopt het aantal sinds 2013 terug. "Maar franchise blijft een factor van betekenis", aldus ING. "Met 750 franchiseformules is de markt in Nederland volwassen."

Onder druk
De factoren die het franchiseklimaat in Nederland onder druk zetten zijn volgens de ING een transitie in de detailhandel, de opkomst van internationale formules, de groei van e-commerce, de hoge leegstand van winkel- en bedrijfspanden, verzadiging, de Nederlandse Franchise Code en wetgeving, en de verstedelijking.