Ook de operationele omzet kwam in die periode negatief uit. De jaaromzet daalde bovendien met twee procent en kwam met 987,3 miljoen ook weer onder de grens van 1 miljard euro uit. Dat komt vooral door de voortdurend verder inzakkende verkopen van navigatiekastjes. Alleen al in het vierde kwartaal liep de omzet in de consumentendivisie met 13 procent terug naar 152 miljoen euro.

Forse afstraffing 

De data-, software- en service-activiteiten, die meer marge opleveren, doen het wel goed en leveren inmiddels ook meer dan de helft van de omzet op, onderstreept topman Harold Goddijn. Hij moest echter wel toezien hoe zijn bedrijf op de Amsterdamse beurs een forse afstraffing kreeg. Goddijn verwacht ook dat de omzet over 2017 niet hoger uit zal komen dan 925 tot 950 miljoen euro. De afzet van ‘kastjes’ zal blijven dalen, wat slechts ten dele gecompenseerd kan worden door meer verkopen in de sport-tak.
TomTom heeft verder meegedeeld dat drie commissarissen bij de komende AV zullen aftreden: Doug Dunn, Ben van der Veer en Anita Elberse. De Raad van Commissarissen draagt Michael Rhodin, manager bij IBM, voor als nieuw lid. Het aantal commissarissen is bij TomTom daarmee teruggebracht naar vier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding