Bart Plaatje, bestuurder FNV Metaal: ‘De ondernemingsraad heeft het nut van de verhuizing laten onderzoeken en het blijkt voor het bedrijf bijna niets op te leveren. De schade voor deze regio is echter groot. Alweer twintig banen minder in deze regio met volop werkloosheid.’  

Ketting

Letterlijk wordt het bedrijf uit Winschoten stilgelegd bij de actie. Plaatje: ‘De directie heeft zelf contact met ons gelegd om een en ander te bespreken. Dat betekent dat er minstens negentien banen op de tocht staan, want in dit soort situaties moeten bedrijven verplicht met bonden om de tafel.’

Reorganisatie

Uit eerder onderzoek van de ondernemingsraad bleek al dat verplaatsing van de productie naar Kroatië het bedrijf niet veel oplevert. Plaatje: ‘Ook bleek uit dat onderzoek dat in het bedrijf nog veel verbeterd kan worden. Als Ziegler nu met een reorganisatie bij ons aan wil kloppen, dan ben ik benieuwd naar de noodzaak daarvan. Ik ben nog niet overtuigd. Mij lijkt het beter om eerst de medewerkers te vragen wat goed voor het bedrijf is. Laat hen met voorstellen komen voor een efficiencyslag.’
FNV metaal eist van de directie bovendien goede afspraken voor de 75 medewerkers van de brandweerautobouwer. Plaatje: ‘Een baangarantie tot 2021 eist het personeel, net als tijd om bedrijfsprocessen op orde te krijgen. Die kans hebben ze nog niet eens gehad.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding