Stern Mobility Solutions
SternLease presteerde de eerste helft van 2017 wederom beter dan de markt. Landelijk groeide leasevloot met 2,5%, SternLease groeide met 4,2% tot 10.520 contracten (op jaarbasis 10,3%). De verhuurvloot nam ten opzichte van eind 2016 met 12,6% toe tot 2.494 voertuigen. De bezettingsgraad in H1-2017 bedroeg 77,4% en was hoger dan in H1-2016 (72,3%). Ook een betere operationele performance en een positieve restwaardecorrectie van de vloot zorgde voor meer rendement.

Stern Car Services
De omzet van SternPoint nam met 5,3% toe ten opzichte van H1-2016. De schademarkt in Nederland op basis van Audatex calculaties kwam circa 1,3% lager uit dan in H1-2016. Het bedrijfsresultaat van Stern Car Services was beter dan in H1-2016, voornamelijk als gevolg van de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie van het toenmalige SternPoint. De recent geopende schadevestigingen (18 ipv 12 eind 2016) waren in H1-2017 als gevolg van aanloopkosten en onderbezetting nog duidelijk verlieslatend. Dit brengt Stern wel dichter bij de gewenste landelijke dekking.

Dealergroep Stern
Dealergroep Stern verkocht in de eerste helft van 2017 13.456 nieuwe personenwagens, een toename van 24,3% ten opzichte van H1-2016 (landelijke norm +16,8%). Hiermee komt het marktaandeel personenwagens uit op 5,9% (+ 5,6%). Binnen Dealergroep Stern presteerden met name Renault, Ford en de VAG merken beduidend beter dan de markt.

Dealergroep Stern verkocht 3.116 nieuwe bedrijfswagens, een afname van 8,0% ten opzichte van H1-2016. Ook door het doorschuiven van fleet deals naar H2-2017. Hiermee komt het marktaandeel bedrijfswagens voorlopig uit op 7,5% (H1-2016 8,4%).
De omzet verkopen nieuwe en gebruikte auto’s nam 9,2% toe. Door minder marge op nieuw en gebruikt, ook door de andere merken- en modelmix, daalde de winst op de verkochte auto’s.

De omzet en marge in de werkplaat en onderdelen nam toe, voornamelijk door meer auto’s op de brug. De personeelskosten stegen echter ook duidelijk (+7,2%), onder andere door de CAO-verhoging in september 2016, hogere pensioenlasten en extra personeelskosten door meer monteurs in de werkplaatsen. Zo kwam het bedrijfsresultaat van Dealergroep Stern aanzienlijk lager uit dan in H1-2016.

Henk van der Kwast, directievoorzitter van de Stern Groep: "Zeker in stedelijke gebieden komen steeds meer alternatieven voor de auto beschikbaar, die het bezit ervan niet langer noodzakelijk maken. Stern heeft daarom in 2016 zijn primaire focus verlegd naar het aanbieden van gebruiksvormen als leasing en verhuur en andere mobiliteitsdiensten. Dat pakt goed uit gezien de aanhoudende groei van Stern Mobility Solutions. De transformatie van een traditionele dealerholding naar een sterk renderend mobiliteitsconcern loopt op schema."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding