7 september overhandigden ze een vogelverschrikker aan hun werkgevers in Groningen en Assen. Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal: ‘De vogelverschrikker moet de havik wegjagen. Wij hopen dat we hem niet hoeven in te zetten en dat Havik Auto zijn monteurs weer de beschikking geeft over hun ADV-dagen.’  

Belofte

Havik Auto heeft eerder een aantal vestigingen overgenomen van Pouw, met de belofte dat de monteurs hetzelfde loon zouden blijven verdienen. In hun contract hebben mensen echter, wilden ze hun baan behouden, moeten tekenen om afstand te doen van hun vrijetijdsrechten. Een bepaling die in strijd is met de Cao Motorvoertuigen. Nieveen: ‘Op het moment dat de monteurs het meest kwetsbaar waren en hun baan op het spel stond, lijkt de werkgever toegeslagen te hebben. Dat is brancheonwaardig om op die manier met de monteurs om te gaan.’  

Tekort

De motorvoertuigenbranche gaat gebukt onder een enorm tekort aan monteurs. De grote autobedrijven zetten dan ook massaal in op het afschaffen van vrijetijdsrechten om zo meer te kunnen beschikken over de monteurs. FNV dringt al langer aan op betere oplossingen. Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om zich aan de cao te houden en daarmee branchewaardig met hun werknemers om te gaan. Nieveen: ‘Ook aan Havik wordt nu de kans geboden om de aangerichte schade te herstellen en de ADV-dagen terug te geven. Havik moet stoppen met het beroven van de monteurs. Zij hebben recht om jaarlijks te besluiten om hun ADV-dagen in vrije tijd te krijgen of in geld.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding