DNB zet streep door Bovag-garantie op occasions

De Bovag-garantie, die door veel autobedrijven wordt gegeven op occasions, zal binnenkort verdwijnen. Toezichthouder DNB ziet de regeling als een verzekering en zo zou die dan ook verkocht moeten worden.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Aan het verstrekken van verzekeringen zijn strenge eisen verbonden. Autoverkopers die de Bovag-garantie nu aanbieden zijn strikt genomen dan ook in overtreding.

Garantie is een verzekering

Volgens de toezichthouder is de garantie een verzekering omdat het autobedrijf een overeenkomst sluit en reparaties uitvoert tegen betaling van een premie. Die premie zit besloten in de verkoopprijs van de occasion.

De Bovag-garantie bestaat al sinds mensenheugenis, maar toch is er nu pas onduidelijkheid over. Dat komt omdat de branche-organisatie opheldering had gevraagd bij DNB over de verzekeringsdefinitie die deze toezichthouder aanhoudt. Hieruit bleek dat de bank de regeling inderdaad als verzekering ziet.

Oplossing 

Een oplossing zou kunnen liggen om via verzekeringsdochter Bovemij een officiële garantieverzekering aan te gaan bieden. De vrees bestaat wel dat autobedrijven in de tussentijd al naar een andere verzekeraar gaan, om het gat te dichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

DNB zet streep door Bovag-garantie op occasions - Automobielmanagement.nl

DNB zet streep door Bovag-garantie op occasions

De Bovag-garantie, die door veel autobedrijven wordt gegeven op occasions, zal binnenkort verdwijnen. Toezichthouder DNB ziet de regeling als een verzekering en zo zou die dan ook verkocht moeten worden.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Aan het verstrekken van verzekeringen zijn strenge eisen verbonden. Autoverkopers die de Bovag-garantie nu aanbieden zijn strikt genomen dan ook in overtreding.

Garantie is een verzekering

Volgens de toezichthouder is de garantie een verzekering omdat het autobedrijf een overeenkomst sluit en reparaties uitvoert tegen betaling van een premie. Die premie zit besloten in de verkoopprijs van de occasion.

De Bovag-garantie bestaat al sinds mensenheugenis, maar toch is er nu pas onduidelijkheid over. Dat komt omdat de branche-organisatie opheldering had gevraagd bij DNB over de verzekeringsdefinitie die deze toezichthouder aanhoudt. Hieruit bleek dat de bank de regeling inderdaad als verzekering ziet.

Oplossing 

Een oplossing zou kunnen liggen om via verzekeringsdochter Bovemij een officiële garantieverzekering aan te gaan bieden. De vrees bestaat wel dat autobedrijven in de tussentijd al naar een andere verzekeraar gaan, om het gat te dichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding