De samenwerking tussen regionale en landelijke overheid, onderwijsinstellingen én bedrijfsleven speelt dan ook een grote rol in het congresprogramma. De innovatiekracht van bedrijven in de sector komt op de beursvloer tot leven. De MobiliteitsRAI vindt plaats op 19, 20 en 21 oktober in RAI Amsterdam en is gratis toegankelijk voor professionals.

Van urban scooter tot ecocombi

Het producten- en dienstenaanbod op de vakbeurs kan in één woord omschreven worden: transportoplossingen. Of het nu gaat om trailer- en carrosseriebouw, inbouwproducten, telematica, onderdelen of trekkend materieel, het is te vinden op de MobiliteitsRAI. De Nederlandse innovatiekracht in trailerbouw komt tot uiting bij onder andere een genomineerde voor de Innovation Award: de flexliner van D-tec. Veldhuizen ontwikkelde speciaal voor het vervoer van luchtvaartcontainers de triple montage as, waardoor twee containers nu op elkaar vervoerd kunnen worden. Burgers Carrosserieën laat nieuwe versies zien van de double deck trailers en LZV combinaties. Voor het lichtere transport zijn er meerdere op- en inbouwvarianten te zien bij onder andere Karhof, Smartbox, Citybox ,Veth en Bott. Stedelijke distributie oplossingen worden geboden door onder andere Alphabet Lease met de Streetscooter en Stint, het elektrische karretje dat niet alleen kindjes van de kinderopvang kan vervoeren, maar ook de pakketjes en brieven van onder andere TPG Post. De volledige deelnemerslijst kunt u vinden op de website van de organisatie.

Captains en overheid

TLN, TIP Trailer Services en RAI Vereniging organiseren op de vooravond van de MobiliteitsRAI het exclusieve Captains’ Dinner. Tijdens dit diner spreken vervoerders, verladers, fabrikanten en importeurs van trucks en trailers en de overheid over de uitdagingen rond duurzaamheid en CO2 emissie voor de branche. Tijdens het Captains’ Dinner vindt tevens de aftrap plaats van de online ‘Talking Traffic & Logistics’ challenge, powered by TransportLAB. Studenten, startups en bedrijven worden uitgedaagd met hun vindingen mee te dingen in deze speciale MobiliteitsRAI Challenge.

De transportmiddelen van de toekomst krijgen tijdens het ochtendprogramma op donderdag 19 oktober een podium. DAF Trucks, VDL Groep, Nissan en Cornelissen Groep geven acte de présence met hun innovaties en nemen de zaal mee in de ontwikkeling van de nieuwste innovatieve transportmiddelen. ING geeft daar als financiële instelling hun visie op. Centraal staat de vraag: "Waar vervoert u straks uw goederen mee?" Wordt dit echt straks gedaan met elektrische, hybride of zelfs waterstof-voertuigen en hoe ziet de businesscase er dan uit?

Autodocking, wat vrijdagochtend aan bod komt, is een belangrijke ontwikkeling die de kwaliteit en snelheid van de vrachtafhandeling aanmerkelijk verhoogt. De ontwikkelingen op dit gebied worden komende jaren in de praktijk steeds meer zichtbaar. Tijdens dit seminar wordt daarom niet alleen gesproken over autodocking, maar kunnen de bezoekers zich tevens laten inspireren door praktijkdemonstraties van autodocking trucks (op schaal). ’s Middags vindt de Nationale Bestelauto Summit plaats, een samenwerking tussen RAI Vereniging en evofenedex. Het hoofdthema: de toekomst van schone en zuinige stadslogistiek en de kansen die dit biedt voor het Nederlands bedrijfsleven. Aansluitend wordt de Bestelauto Merk van het Jaar 2017 verkiezing gehouden.

Over de MobiliteitsRAI

De MobiliteitsRAI is een geheel nieuw zakelijk platform voor alle professionals in de mobiliteitsbranche en wordt tweejaarlijks georganiseerd door RAI Amsterdam en RAI Vereniging. Door het koppelen van een driedaagse beurs aan een tweedaags congresprogramma, wordt één moment en plek gecreëerd waar de mobiliteit van morgen centraal staat. Tijdens de eerste editie, die plaatsvindt van donderdag 19 t/m zaterdag 21 oktober in RAI Amsterdam, ligt de nadruk op producten, diensten en onderhoud gericht op trailer-, carrosseriebouw en inbouw van zwaar en licht wegtransport. Het uitgebreide congresprogramma verrijkt, daagt uit en behandelt actuele vraagstukken, nieuwe ontwikkelingen, trends en regelgeving. De MobiliteitsRAI heeft de ambitie om vanaf 2019 en later door te groeien naar één platform waar alle modaliteiten, producten en diensten op het gebied van mobiliteit vertegenwoordigd zijn.