Flink minder winst voor Stern over 2017

De Stern Groep heeft veel last van de sterke opkomst van private lease en van felle concurrentie op de markt voor gebruikte auto’s.

Topman Stern: Autodealer moet ‘op de schop’

De onderneming heeft daardoor afgelopen jaar flink minder winst gemaakt dan in 2016, hoewel de omzet en het marktaandeel wel verder zijn toegenomen.

Stern behaalde een recordomzet van 1,1 miljard euro, en dat is 2,5 procent meer dan een jaar eerder. De groei is met name te danken aan een hogere verkoop van zowel personen- als bedrijfswagens bij de dealerbedrijven. Maar ook een verdere groei bij de lease- en verhuuractiviteiten droeg bij aan de omzetstijging.

De enorme margedruk op met name personenauto’s trok wel een wissel op de winst, net als stijgende personeelskosten. Ook aanloopverliezen bij nieuwe vestigingen voor schadeherstel drukten een stempel. Onder de streep hield Stern 7,5 miljoen euro over, wat zo’n twee-derde minder is dan in 2016. Desondanks blijft het dividend gehandhaafd op 1 euro per aandeel. 

Directievoorzitter Henk van der Kwast:

"Na twee relatief goede jaren is 2017 afgesloten met een minder maar opnieuw duidelijk positief resultaat. De verwachtingen voor 2017 waren gezien de economische ontwikkelingen in Nederland veel hoger gestemd. Ook al is de automarkt in 2017 hersteld naar nagenoeg het traditionele vervangingsniveau, de marges zijn vooral bij Dealergroep Stern stevig onder druk gekomen. De sterke opkomst van private lease, waardoor de marktmacht van leasemaatschappijen is toegenomen, en de stevige concurrentie in de occasionmarkt liggen hier onder meer aan ten grondslag. Door deze ontwikkelingen wordt duidelijk dat de ingezette strategie om ons meer en meer te richten op financiële mobiliteitsproducten én car services juist is.

Stern is inmiddels 25 jaar onderweg. Van een Opel-dealer in Amsterdam zijn we uitgegroeid tot een van de grootste automotiveconcerns van Nederland. Daar zijn we trots op. Onze ambitie reikt echter verder. Om in 2018 de transformatie van een grote dealerholding naar een modern mobiliteitsconcern een stevige impuls te geven, zijn verbeter- en vernieuwingstrajecten in gang gezet. In het strategisch plan Fast Forward is ook een voorname plaats ingeruimd voor de digitale transformatie van de onderneming. In de loop van 2018 verwachten wij dat de eerste resultaten hiervan zichtbaar zullen zijn."

 Stern resultaten 2017.pdf

 

Flink minder winst voor Stern over 2017 - Automobielmanagement.nl

Flink minder winst voor Stern over 2017

De Stern Groep heeft veel last van de sterke opkomst van private lease en van felle concurrentie op de markt voor gebruikte auto’s.

Topman Stern: Autodealer moet ‘op de schop’

De onderneming heeft daardoor afgelopen jaar flink minder winst gemaakt dan in 2016, hoewel de omzet en het marktaandeel wel verder zijn toegenomen.

Stern behaalde een recordomzet van 1,1 miljard euro, en dat is 2,5 procent meer dan een jaar eerder. De groei is met name te danken aan een hogere verkoop van zowel personen- als bedrijfswagens bij de dealerbedrijven. Maar ook een verdere groei bij de lease- en verhuuractiviteiten droeg bij aan de omzetstijging.

De enorme margedruk op met name personenauto’s trok wel een wissel op de winst, net als stijgende personeelskosten. Ook aanloopverliezen bij nieuwe vestigingen voor schadeherstel drukten een stempel. Onder de streep hield Stern 7,5 miljoen euro over, wat zo’n twee-derde minder is dan in 2016. Desondanks blijft het dividend gehandhaafd op 1 euro per aandeel. 

Directievoorzitter Henk van der Kwast:

"Na twee relatief goede jaren is 2017 afgesloten met een minder maar opnieuw duidelijk positief resultaat. De verwachtingen voor 2017 waren gezien de economische ontwikkelingen in Nederland veel hoger gestemd. Ook al is de automarkt in 2017 hersteld naar nagenoeg het traditionele vervangingsniveau, de marges zijn vooral bij Dealergroep Stern stevig onder druk gekomen. De sterke opkomst van private lease, waardoor de marktmacht van leasemaatschappijen is toegenomen, en de stevige concurrentie in de occasionmarkt liggen hier onder meer aan ten grondslag. Door deze ontwikkelingen wordt duidelijk dat de ingezette strategie om ons meer en meer te richten op financiële mobiliteitsproducten én car services juist is.

Stern is inmiddels 25 jaar onderweg. Van een Opel-dealer in Amsterdam zijn we uitgegroeid tot een van de grootste automotiveconcerns van Nederland. Daar zijn we trots op. Onze ambitie reikt echter verder. Om in 2018 de transformatie van een grote dealerholding naar een modern mobiliteitsconcern een stevige impuls te geven, zijn verbeter- en vernieuwingstrajecten in gang gezet. In het strategisch plan Fast Forward is ook een voorname plaats ingeruimd voor de digitale transformatie van de onderneming. In de loop van 2018 verwachten wij dat de eerste resultaten hiervan zichtbaar zullen zijn."

 Stern resultaten 2017.pdf