ACM: Garages mogen onderhoudsprijzen auto’s zelf bepalen

Garages mogen afwijken van de adviesprijzen van auto-importeurs voor het onderhoud aan auto’s. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt garages én consumenten hier nog eens extra op attent.

BNR: Duizenden teruggeroepen auto’s nooit gerepareerd

Beide gaan er vaak ten onrechte van uit dat het om verplichte adviesprijzen gaat. Garages maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden om onderling te concurreren. En consumenten betalen mogelijk meer dan nodig is voor hun auto-onderhoud.

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh: "Het staat garages volledig vrij om hun eigen prijs te hanteren voor auto-onderhoud. In de praktijk zien we dat ze vaak de adviesprijzen van de importeur volgen. De prijzen voor auto-onderhoud per merk verschillen daardoor niet of nauwelijks van elkaar. Dit is een gemiste kans voor garagehouders zelf en voor consumenten." 

Autobranche onderschrijft oproep

De autobranche onderschrijft de oproep van de ACM: RAI Vereniging: "Het staat iedere autodealer altijd vrij om zelf zijn onderhoudsprijzen te bepalen. Dat is de essentie van een vrije, eerlijke automarkt waarin de consument mede op prijs een garage kan kiezen."

Bovag: "De garage bepaalt welke onderhoudsprijzen zij hanteert. Prijzen die vanuit de fabrikant of onderhoudsformule gecommuniceerd worden, zijn slechts adviesprijzen. Goed dat de ACM de autobranche en de consument daar nog eens op wijst."
 

Onderzoek naar prijzen

De ACM voerde eind 2016 een verkennende analyse uit naar de prijzen voor auto-onderhoud bij erkende garages. Hieruit bleek dat de prijzen voor auto-onderhoud per merk veel op elkaar lijken. In sommige gevallen zeggen de dealers dat de prijzen voor auto-onderhoud zijn vastgelegd door de auto-importeur. Maar afspraken tussen importeur en onderhoudsbedrijven zijn alleen toegestaan als ze de concurrentie niet beperken.
 

In gesprek met importeurs

De ACM is daarom vorig jaar in gesprek gegaan met de 18 grootste importeurs van Nederland. Zij werkten actief mee. Uit deze gesprekken bleek dat weliswaar adviesprijzen worden gebruikt, maar dat de importeurs garages niet verplichten om vaste prijzen te hanteren. Sommige importeurs hebben hun communicatie aangepast om elke suggestie dat er een verplichting is te vermijden. 

Nogmaals gekeken naar prijsbeleid garages

De ACM heeft begin dit jaar nogmaals gekeken naar het prijsbeleid van garages. Hieruit blijkt dat diverse onderhoudsbedrijven nog steeds dezelfde prijs hanteren én daarbij verwijzen naar het prijsbeleid van de importeur. Daarom wijst de ACM garages en consumenten er nu op dat de adviesprijzen niet verplicht zijn.

ACM: Garages mogen onderhoudsprijzen auto’s zelf bepalen - Automobielmanagement.nl

ACM: Garages mogen onderhoudsprijzen auto’s zelf bepalen

Garages mogen afwijken van de adviesprijzen van auto-importeurs voor het onderhoud aan auto’s. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt garages én consumenten hier nog eens extra op attent.

BNR: Duizenden teruggeroepen auto’s nooit gerepareerd

Beide gaan er vaak ten onrechte van uit dat het om verplichte adviesprijzen gaat. Garages maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden om onderling te concurreren. En consumenten betalen mogelijk meer dan nodig is voor hun auto-onderhoud.

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh: "Het staat garages volledig vrij om hun eigen prijs te hanteren voor auto-onderhoud. In de praktijk zien we dat ze vaak de adviesprijzen van de importeur volgen. De prijzen voor auto-onderhoud per merk verschillen daardoor niet of nauwelijks van elkaar. Dit is een gemiste kans voor garagehouders zelf en voor consumenten." 

Autobranche onderschrijft oproep

De autobranche onderschrijft de oproep van de ACM: RAI Vereniging: "Het staat iedere autodealer altijd vrij om zelf zijn onderhoudsprijzen te bepalen. Dat is de essentie van een vrije, eerlijke automarkt waarin de consument mede op prijs een garage kan kiezen."

Bovag: "De garage bepaalt welke onderhoudsprijzen zij hanteert. Prijzen die vanuit de fabrikant of onderhoudsformule gecommuniceerd worden, zijn slechts adviesprijzen. Goed dat de ACM de autobranche en de consument daar nog eens op wijst."
 

Onderzoek naar prijzen

De ACM voerde eind 2016 een verkennende analyse uit naar de prijzen voor auto-onderhoud bij erkende garages. Hieruit bleek dat de prijzen voor auto-onderhoud per merk veel op elkaar lijken. In sommige gevallen zeggen de dealers dat de prijzen voor auto-onderhoud zijn vastgelegd door de auto-importeur. Maar afspraken tussen importeur en onderhoudsbedrijven zijn alleen toegestaan als ze de concurrentie niet beperken.
 

In gesprek met importeurs

De ACM is daarom vorig jaar in gesprek gegaan met de 18 grootste importeurs van Nederland. Zij werkten actief mee. Uit deze gesprekken bleek dat weliswaar adviesprijzen worden gebruikt, maar dat de importeurs garages niet verplichten om vaste prijzen te hanteren. Sommige importeurs hebben hun communicatie aangepast om elke suggestie dat er een verplichting is te vermijden. 

Nogmaals gekeken naar prijsbeleid garages

De ACM heeft begin dit jaar nogmaals gekeken naar het prijsbeleid van garages. Hieruit blijkt dat diverse onderhoudsbedrijven nog steeds dezelfde prijs hanteren én daarbij verwijzen naar het prijsbeleid van de importeur. Daarom wijst de ACM garages en consumenten er nu op dat de adviesprijzen niet verplicht zijn.